În România, sectorul construcțiilor se confruntă cu o criză acută de muncitori, iar această situație devine din ce în ce mai evidentă la șantierele mari, cum este cazul proiectului de la Târgu Jiu, unde se construiesc 100 de blocuri cu finanțare europeană. Din cauza lipsei forței de muncă, firmele au fost nevoite să aducă muncitori din alte județe pentru a continua lucrările.
Criza forței de muncă din construcții
Lucrările de construcții finanțate din bani publici și europeni sunt amenințate de o problemă majoră: lipsa muncitorilor. La șantierul din Târgu Jiu, unde se construiesc 600 de apartamente cu fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lucrările avansează greu din cauza lipsei de personal. Până acum, în cinci săptămâni de la începerea lucrărilor, s-au turnat doar 34 de fundații, în condițiile în care termenul de finalizare este de un an și jumătate.
Pentru a suplini lipsa forței de muncă, constructorii au fost nevoiți să aducă muncitori din patru județe: Vâlcea, Argeș, Dolj și Gorj. Vladimir Rădulescu, șeful de șantier, recunoaște că găsirea de personal este o provocare uriașă: „Căutăm și noi, să nu zic cu disperare, dar foarte intens oameni. Îi găsim foarte greu”.
Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, confirmă dificultățile întâmpinate în angajarea muncitorilor: „Nu găsesc. Au apelat și la bursa locurilor de muncă, au mers și la șomaj, sunt declarații în căutarea unui loc de muncă, dar atunci când îi pui în fața faptului împlinit, nu vor să se prezinte”. Astfel, lucrările riscă să fie întârziate, iar proiectele finanțate cu bani europeni să nu fie finalizate la timp.
Muncitori din alte județe pentru șantierul din Târgu Jiu
Pentru a face față situației, companiile de construcții au fost nevoite să apeleze la muncitori din alte județe. Pe șantierul din Târgu Jiu lucrează muncitori veniți din Vâlcea, Argeș, Dolj și Gorj, însă zeci de muncitori încă lipsesc pentru ca lucrările să fie realizate la termen. Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, menționează că cele mai căutate meserii sunt: electricieni, instalatori sanitari și termici, dulgheri, tîmplari, parchetari, betoniști, referenți de date și muncitori necalificați.
„Încet, încet, toate lucrările și toate proiectele mari care trebuiesc făcute, atât pe fonduri europene, cât și din surse proprii, nu au cine să le execute. Să aducem roboții să lucreze, altfel nu văd altă soluție în momentul de față”, afirmă Virgil Ianoși, patronul unei firme de construcții.
Situația se poate agrava în viitor, mai ales că Primăria Târgu Jiu a eliberat deja 591 de autorizații de construire în acest an și se estimează o creștere cu 20% a numărului acestora. În contextul în care criza de muncitori continuă, șantierele riscă să fie blocate, iar termenele de finalizare depășite. Este evident că România se confruntă cu o provocare uriașă în domeniul construcțiilor, iar găsirea de soluții viabile pentru atragerea și menținerea muncitorilor devine o prioritate absolută.