Fostul președinte american Donald Trump, candidat pentru un nou mandat la Casa Albă, a anunțat joi, 12 septembrie, printr-un mesaj pe rețeaua sa Truth Social, că nu va participa la o altă dezbatere cu contracandidata sa Kamala Harris, actuală vicepreședintă a SUA, relatează BBC.
Republicanul și-a explicat decizia, anunțată la două zile după confruntarea lor din Philadelphia, prin faptul că Harris vrea o revanșă pentru că „în mod clar” el a câștigat.
Câteva sondaje instantanee făcute după dezbaterea de marți au indicat că alegătorii au simțit că democrata a avut rezultate mai bune decât Trump.
„Nu va fi a treia dezbatere!”
Republicanul susține că toate problemele SUA, pentru care îi acuză pe președintele Joe Biden și pe Kamala Harris, „au fost discutate în detaliu în timpul primei dezbateri cu Joe și a celei de-a doua dezbateri cu tovarășa Harris”.
„Ea nu s-a prezentat la Fox Debate și a refuzat să o facă la NBC și CBS. Kamala trebuie să se concetreze pe ce trebuie să facă în ultima perioadă de aproape patru ani. Nu va fi a treia dezbatere!”, a scris Donald Trump pe Truth Social.
Ambii candidați au revendicat victoria după dezbaterea de 90 de minute de marți de la ABC News. Donald Trump și susținătorii săi i-au acuzat pe cei doi jurnaliști ABC care au moderat dezbaterea că au fost părtinitori cu Harris.
„Când un luptător pierde o luptă, primele cuvinte din gura lui sunt «Vreau o revanșă». Sondajele arată clar că am câștigat dezbaterea împotriva tovarășei Kamala Harris, candidata de stânga radicală a democraților… și ea a cerut imediat o a doua dezbatere”, a mai afirmat Trump.
Într-un interviu pentru Telemundo Arizona, acordat joi, republicanul a spus că nu crede că este necesară încă o dezbatere cu Harris.
„Credem că am discutat totul și nu cred că nici ei nu vor”, a spus el.
De altfel, republicanul a dat de înțeles că nu va participa la o nouă confruntare cu candidata democrată și imediat după dezbaterea de marți.
„Acum, ea vrea să mai facă una (o dezbatere), pentru că a fost învinsă în seara asta, dar nu ştiu dacă vom mai face una”, a declarat atunci republicanul.
În schimb, echipa de campanie a lui Harris a cerut o a doua dezbatere imediat după cea din Philadelphia și a continuat să facă acest lucru joi.
Alegătorii „au putut să vadă alegerea cu care se vor confrunta la urne: să meargă înainte cu Kamala Harris sau să meargă înapoi cu Trump. Vicepreședinta Harris este pregătită pentru o a doua dezbatere. Donald Trump este?”, a transmis echipa democratei.
Decizia anunțată de Trump joi pare să contrazică și mesajele anterioare din propria sa campanie. Miercuri dimineață, Jason Miller, un consilier principal al fostului președinte, a declarat pentru CNN că Trump „a spus deja că va face trei dezbateri”.
Ambele echipe de campanie au purtat discuții despre o dezbatere la NBC News din 25 septembrie, notează BBC. Rețeaua americană de televiziune nu a comentat ultima declarație a lui Trump.
O „dublă favoare” pentru Harris
Adam Green, co-fondatorul Progressive Change Campaign Committee, o organizație care a consiliat campania Harris-Walz cu privire la mesajele economice, a declarat pentru BBC că decizia lui Trump a fost o „dublă favoare” pentru Harris.
„Alegătorii vor avea o impresie de durată despre Kamala Harris ca arătând ca un președinte și stând de partea lor. Probabil că asta îi va face foarte bine. O altă dezbatere ar putea să o ajute pe Harris, dar ar putea, de asemenea, să zdruncine strălucirea care o înconjoară acum”, a explicat Green.
Dezbaterile televizate ale candidaților la alegerile prezidențiale din SUA datează din 1960, când John F. Kennedy s-a confruntat cu Richard Nixon. În mod tradițional, au loc două sau trei dezbateri prezidențiale în majoritatea ciclurilor electorale și cel puțin o dezbatere între candidații la funcția de vicepreșdinte.
Această tradiție, însă, a fost schimbată în iulie, când Joe Biden s-a retras din cursa electorală după o prestație slabă împotriva lui Trump în prima dezbatere.
Confruntarea dintre Harris și Trump a venit după săptămâni de negocieri. Trump a sugerat anterior dezbateri suplimentare la Fox și NBC News, deși Harris a fost de acord doar cu cea de la ABC.
Datele companiei de analiză media Nielsen arată că 67,1 milioane de oameni au urmărit dezbaterea, față de 51,3 milioane care s-au uitat la cea din iunie dintre Trump și Biden.
De asemenea, sondajele sugerează că Harris și Trump se află într-o cursă extrem de strânsă în statele-cheie Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.
Un sondaj Reuters/Ipsos de joi a indicat că Harris avea un avans de cinci puncte față de Trump la nivel național, în timp ce 53% dintre respondenți au spus că ea a câștigat dezbaterea de marți.
Foto: Profimedia