Dosarul ”Colectiv 2”, în care erau vizați un fost ministru al Sănătății și managerii unor spitale, a fost clasat. Această speță viza cercetarea condițiilor în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv cele referitoare la transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra acestora.
Încă o lovitură pentru victimele de la Colectiv: magistrații au clasat dosarul ”Colectiv 2”. Un fost ministru al Sănătății și managerii de spital scapă de acuzații
Incendiul de pe 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, din București, a luat viața a 65 de persoane. În noaptea tragediei, 27 de tineri au murit. Alți peste 160 au fost răniți și transportați la spitale din București. Ulterior, în săptămânile care au urmat, 37 dintre supraviețuitori au murit în spitale.
Două mari dosare s-au deschis după această dramă. În primul, cel al responsabilităților din incendiu, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.
Dosarul ”Colectiv 2” a vizat cercetarea condițiilor în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv cele referitoare la transferul răniților. Recent, speța a fost clasată. În urma deciziei, atât Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, cât și managerii de spital care nu au transferat răniții în străinătate, au scăpat de condamnarea penală, se arată în ordonanța de clasare.
Bănicioiu a fost întrebat de procurori despre cum s-a acționat la transferul pacienților în străinătate. A spus: ”Eu ca ministru nu aveam nici o atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului, doar medicul curant, adică medicii de la terapie intensivă sau cei de la chirurgie plastică și clinica primitoare.
Eu puteam să mă implic doar în asigurarea resurselor financiare și de transport și de asigurarea asistenței medicale pe perioada transportului până la preluarea pacientului de către medicii străini”, se arată în ordonanța de clasare, citată de Hotnews.
Procurorii au mai invocat în ordonanța de clasare a dosarului “Colectiv 2” că faptele de abuz și neglijență în serviciu semnalate nu erau prevăzute în legea penală. Astfel, în 2015, autoritățile din România nu ar fi fost fost obligate de nicio lege să asigure transferul pacienților cu arsuri grave la spitale din străinătate, indiferent de condiții.
Rudele victimelor, revoltate de decizie
În ordonanța de clasare, Procurorii Parchetului General mai precizează că Mecanismul European de Protecție Civilă nu ar fi putut să ofere nimic în plus față de România pentru pacienții care au murit în urma infecțiilor din spitale.
Cum era de așteptat, rudele victimelor resping ferm argumentele din ordonanța de clasare. Autoritățile sunt acuzate că nu au depus eforturile necesare pentru ca victimele să fie transferate în timp util la unități medicale din afara țării. Multe rude iau în calcul să apeleze la CEDO.
”Mecanismul acesta european se poate activa și pentru două persoane în lumea asta. Este o minciună sfruntată a domnului Bănicioiu că nu se putea activa și nu puteam face mai mult. Domnul Bănicioiu și ceilalți decidenți – Arafat, Oprea, Ponta care erau acuzați în acest dosar Colectiv 2 trebuiau și, așa spunea spunea procedura, se întruneau de urgență atunci când s-a întâmplat accidentul de la Colectiv și se luau niște decizii pentru oamenii să fie salvați. Ei nu au făcut treaba asta.
Noi i-am acuzat în acest dosar și de treaba asta, dar una peste alta toate acuzațiile, tot ce știm noi și toate probele se pare că sunt neimportante pentru procurori, pentru instanță, pentru justiția română. Avem termen de contestație 20 de zile pentru această ordonanță că o contestăm în instanță, iar dacă aici nu se va întâmpla nimic, cu siguranță că vom ajunge la instanțele superioare din Europa, la CEDO și unde mai trebuie”, a afirmat Irina Chelba, sora lui Alex Chelba, un tânăr de 33 de ani care a murit în incendiul din clubul Colectiv, conform Euronews România.