Dreapta Unită se plânge la UE că alegerile din România au fost fraudate. Scrisoare trimisă de europarlamentari Ursulei von der Leyen

Dreapta Unită se plânge la UE că alegerile din România au fost fraudate. Scrisoare trimisă de europarlamentari Ursulei von der Leyen

Alianța Dreapta Unită a anunțat, joi, că, prin europarlamentarii săi, a trimis o scrisoare la Bruxelles, la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „în care semnalează frauda de la alegerile din România”.

Dreapta Unită cere anchetă independentă UE în România

Europarlamentarii Alianței Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care atrag atenția asupra, spun ei, „fraudei de la alegerile din România” din 9 iunie, se arată într-un comunicat al USR. Aceeași scrisoare a fost trimisă și comisarului pentru Justiție, Didier Reynders, și vicepreședintei executivului european responsabilă pentru Demografie și Democrație, Dubravka Suica.

„Alianța Dreapta Unită le cere responsabililor forurilor europene de la Bruxelles să trimită o echipă care să facă o anchetă indepedentă în România în ceea ce privește procesul electoral care a avut loc. În scrisoare, europarlamentarii Dreapta Unită arată că în ziua alegerilor au găsite buletine preștampilate pentru coaliția de guvernare PSD-PNL în București, dar și în alte orașe, cum ar fi Râmnicu Sărat, Săcălaz sau Bistra”, se arată în comunicat.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziție clară pentru apărarea democrației și a cetățenilor europeni și să ceară autorităților române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă și să găsească o soluție legală și corectă”, se poate citi în scrisoarea USR, care este semnată de europarlamentarii Vlad Botoș și Eugen Tomac și de viitorii deputați în Parlamentul European ai Alianței Dreapta Unită, Dan Barna și Vlad Voiculescu.

Sesizare și către OSCE

Pe de altă parte, tot joi, USR a anunțat că deputatul Iulian Bulai (lider de grup ALDE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei), a sesizat Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) și Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei „cu privire la proasta organizare a alegerilor comasate din 9 iunie și la suspiciunile de fraudă din mai multe secții de votare”, potrivit unui comunicat.

„Statul de drept și democrația solidă înseamnă proceduri clare și procese electorale desfășurate impecabil, nu experimente, nu improvizații. Așa-zisa organizare a acestor alegeri nu avea cum să iasă bine, în lipsa digitalizării și a unei logistici adecvate. Zeci de mii de reprezentați și observatori din secțiile de votare au fost nevoiți să facă un efort peste puteri. A fost un proces care a excedat capacitatea umană. Și vedem acum sutele de contestații, pe probe evidente de fraudă, care nu sunt luate în calcul, de un aparat care lucrează antidemocratic”, a declarat Iulin Bulai.

„PSD și PNL vor să fure voturile românilor”

USR arată că a cerut în mai multe rânduri acceptarea renumărării voturilor în „secțiile cu suspiciuni grave de fraudă și înscrisuri greșite în procesele-verbale”. La cele la care renumărarea voturilor a fost acceptată, rezultatele au „confirmat acuzațiile USR” cu privire la faptul că, spune partidul, „PSD și PNL vor să fure voturile românilor”.

„La puținele secții unde a fost acceptată renumărarea, rezultatul renumărării confirmă acuzațiile USR că PSD și PNL vor să fure voturile românilor. La Sector 2, din renumărarea a doar două secții au rezultat 294 de voturi în plus pentru candidatul Dreapta Unită. La Sector 1, s-a renumărat într-o singură secție și au rezultat 187 de voturi în favoarea candidatei Dreapta Unită, în condițiile în care au fost depuse 80 de solicitări de renumărare. Apărăm votul românilor până la capăt. Nu vom accepta ca PSD și PNL să arunce România în bezna democrației”, se arată în comunicatul USR.