Dumitru Buzatu își recuperează pensia specială. Fostul lider PSD este judecat pentru luare de mită

Dumitru Buzatu își recuperează pensia specială. Fostul lider PSD este judecat pentru luare de mită

Dumitru Buzatu își recuperează pensia specială deși este judecat pentru primirea unei mite de 1,25 milioane lei. Tribunalul București anulează suspendarea pensiei speciale pentru fostul lider PSD.

Tribunalul București anulează suspendarea pensiei speciale pentru Dumitru Buzatu

Dumitru Buzatu, fost lider al Partidului Social Democrat (PSD) Vaslui și fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, se află în prezent în mijlocul unui scandal de corupție. Acesta a fost prins în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei pentru a favoriza o firmă de construcții în obținerea unui contract. Cu toate acestea, recent a obținut o victorie în instanță care îi permite să-și recupereze pensia specială, după ce i-a fost suspendată.

În decembrie 2023, Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Anchetatorii l-au prins în flagrant cu suma de 1,25 milioane de lei în portbagajul mașinii sale, în timp ce se afla la pescuit.

Suma ar fi fost primită pentru a facilita obținerea unui contract de către o firmă de construcții. Deși inițial a fost plasat în arest la domiciliu, luna trecută a fost eliberat sub control judiciar pentru 60 de zile, conform unei decizii luate de Tribunalul Vaslui.

Dumitru Buzatu a intentat un proces împotriva Camerei Deputaților în septembrie anul trecut pentru a-și recâștiga pensia specială, care a fost suspendată printr-un ordin emis în iulie 2023. Tribunalul București a decis în favoarea lui și a anulat ordinul prin care pensia i-a fost suspendată.

Instanța a obligat Camera Deputaților să-i plătească pensia specială, începând cu data de 1 iulie 2023, ajustată cu indicele de inflație și dobânzi legale penalizatoare.

Conform declarației de avere, Dumitru Buzatu a avut anul trecut o pensie specială de 73.300 lei, pensie pentru limită de vârstă de 95.820 lei și salariu de președinte al Consiliului Județean Vaslui, 164.000 lei. În total, venitul său mediu lunar a fost de aproximativ 27.760 lei, echivalentul a 5.500 de euro.

Acest venit substanțial a fost afectat de suspendarea pensiei speciale, dar decizia recentă a instanței îi permite să recupereze sumele pierdute. Tribunalul București a respins cererea formulată împotriva Secretarului General al Camerei Deputaților și a considerat că aceasta a fost introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

În schimb, a admis cererea formulată împotriva Parlamentului României – Camera Deputaților, dispunând anularea ordinului de suspendare a pensiei și obligând Parlamentul să plătească sumele retroactiv, actualizate cu indicele de inflație și dobânzi legale penalizatoare. De asemenea, instanța a obligat Parlamentul să plătească și 1.000 de lei pentru cheltuieli de judecată.