Editorial Cornel Dinu. „Tradiție” păstrată la Dinamo, CFR Cluj profită. FCSB, Rapid, Craiova, start fals

Editorial Cornel Dinu. „Tradiție” păstrată la Dinamo, CFR Cluj profită. FCSB, Rapid, Craiova, start fals

A trecut europeanul, a început naționalul. Succesul normal, după consistența jocului pe întreg parcursul competiției, al Spaniei nu m-a mirat, era logic. M-a mirat cum de a ajuns în finală Anglia, cu un joc subțire și norocos, cum s-au aranjat „runele” de au ratat finala Germania sau Franța… Știu, o să spuneți că au dat de Spania pe drum, da, e adevărat, dar e păcat, știți ce spun, nu?

Editorial Cornel Dinu. „Tradiție” păstrată la Dinamo, CFR Cluj profită. FCSB, Rapid, Craiova, start fals

A început, așadar, un nou campionat, botezat europenește Superliga… după ce, apropo de „europenește”, la EURO 2024 am făcut față… europenește! Va rămâne în istorie nu jocul echipei naționale, ci formidabilul „zid galben”, numărul incredibil de români care și-au încurajat reprezentativa țării. De fapt, unul dintre puținele câștiguri imense ale neamului nostru după lovitura de stat din decembrie 1989, libertatea că românii pot călători pe tot mapamondul și se pot reloca în orice țară doresc să-și continue viața.

Și apropo de „cestiuni” post-decembriste, vreau să amintesc, pe scurt, două acțiuni gen frondă ale unor cluburi de-ale noastre, de fapt, mai corect spus a patronilor unor cluburilor de-ale noastre. Unu: contestarea legalității Federației Române de Fotbal. Realitatea este că FRF este constituită ilegal. Adevăr încă din ianuarie 1990, când s-a înființat FRF din ambiția lui Mircea Angelescu de a avea butoane și fotbalistice… odihnește-l și iartă-l, Doamne… o federație pe o hârtie pe care au semnat și femeile de serviciu…

Și doi: marile cluburi… da fapt patronii marilor cluburi, că ei sunt Alpha și Omega, Răsăritul și Apusul, pâinea și circul la echipele lor… pe banii lor e normal… deci patronii marilor cluburi contestă regula U21, vor ca FRF să renunțe la obligativitatea jucătorului U21, de perspectivă, din primul „11”. Desigur, alta e soluția. De fond, de mentalitate, profundă pentru revigorarea fotbalului românesc cu jucători mai mult de „acasă”.

Editorial Cornel Dinu. Farul lui Hagi, stins de Slobozia lui Mihalcea, ce fotbal e ăsta?!

Debutul Superligii 2024-2025 a reprezentat o mare surpriză. O mare surpriză la mare. Debutanta absolută Slobozia a lui Adi Mihalcea a stins lumina Farului aprins de Gică Hagi chiar pe stadionul de la Ovidiu.

Pe merit, cu un joc realist, „atâta putem, atâta facem, dar facem bine ce putem face”. Cărători de pian muncitori, disciplinați și dedicați. Baza unei echipe care-și caută… pianist.

E clar că la Farul sunt, în primul rând, cred eu, probleme de atmosferă. Zgomot, nu luciditate. Mult talent, prea multe… talente. Gică Hagi are mult de lucru să facă o echipă din fotbaliști cu atâta… personalitate, știu ce soun. Sunt sigur, însă, că va reuși.

Editorial Cornel Dinu. „Piticul mârâitor” găsit „țap” de protest la regula FRF U21.Oare doar atât? Nu cred…

La Sibiu a venit Universitatea Craiova. Antrenorul Costel Gâlcă a început campionatul cu mult lăudatul Alex Mitriță pe bancă. Are sânge-n instalație Gâlcă, se știe. Se zice că explozivul „pitic atomic” al Craiovei ar avea gura mare și atunci se încearcă un tratament de… amuțire cu repaus pe banca de rezerve. „La vedere”, însă, ca o formă de protest la regula U21, amintită la început.

S-a jucat rar în careuri, posesie la mijlocul terenului de ambele părți în prima repriză. Cu o singură ocazie, a lui Ianis Stoica, în minutul 34, când a reluat afară, de tare aproape și cam nemarcat de apărătorii „hermanștazi”.

În minutul 60, la Universitatea Craiova a intrat „piticul mârâitor” găsit „țap” de protest, casus beli, la regula FRF Under 21. În locul adusului cubanez Paradela, care, cât a fost pe teren, n-a… paradit nici cu amenințări poarta adversă.

Nu s-a mai jucat „de-a pasatul” la mijloc și echipa din Bănie a dominat și a avut 3 ocazii din totalul de 10 șuturi pe poartă, două mari. Astfel, se poate spune că echipa „globe-trotter”-ului antrenor Costel Gâlcă a trecut pe lângă o victorie pe care o merita. Mai ales datorită prestației din partea a doua a jocului. Dar nici șansă n-au avut…

Editorial Cornel Dinu. Lennon mai are mult de muncit până la… „Ob-La-Di, Ob-La-Da, Rapid e campioana!”

Căldură mare, mon cher… de fapt chiar caniculă, cum nu se spunea pe vremea lui nenea Iancu Caragiale… căldură mare la Arad, unde a „oprit” Rapidul. S-a jucat vivace, cu mai puține schimbări, ca de obicei, la UTA, după cum ne-a obișnuit sezon de sezon Mircea Rednic.

Mai multe schimbări s-au făcut la Rapid, cea mai importantă și surprinzătoare, chiar… șucuantă,  fiind aducerea ca antrenor a nord-irlandezului Neil Lennon… doar o coincidență de nume cu celebrul star Beatles din tinerețea mea.

Rapid a cam trecut în prima repriză prin blocul defensiv arădeanca rapidul prin gara Ciulnița. A avut 3 ocazii și a marcat prin fundașul Braun („căpitan”? … mai sunt, totuși, jucători mai vechi și mai merituoși la Rapid, cred eu, care să fie „căpitani” în absența lui Săpunaru…), în minutul 23, după o combinație pe cealaltă parte, între Borza și Papeau, materializată într-o centrare care a inspirat reluarea „obectului” în plasă a lui Braun.

„Bătrâna Doamnă” din Arad („originalul” fiind la… Torino!) s-a scuturat de broboadele primei reprize la pauză și a atacat hotărâtă de la începutul reprizei a doua. A făcut 3 schimbări Rednic, inspirate, și nou-intratul Cîmpanu a egalat în minutul 60.

A schimbat și Lennon, ritmul jocului s-a menținut ridicat și UTA a marcat în minutul 89 prin Omondi… O victorie in extremis a gazdelor… ar fi fost dacă golul n-ar fi fost anulat din cauza unui fault (Halaf la Blazek când i-a centrat lui Omondi), înmuiat ceva minute în VAR, după ce arbitrul Sebastian Colțescu „fluierase” reluarea jocului de la centru terenului, greșeală „iespilcată” de onorabila CCA printr-o… conexiune imperfectă a căștii „centralului” care n-ar fi auzit apelul AVAR din VAR. Gafă mare, dar te pui cu CCA-ul?! Stat în stat în stat, pe cale logică de corespondență, dacă mă-nțelegeți…

Și așa s-a terminat meciul de la Arad 1-1, echitabil, după o demonstrație a celor două echipe că se poate face spectacol și pe caniculă dacă, zic eu, cel care aleargă cel mai mult este… „obectul muncii”, mingea.

Editorial Cornel Dinu. FCSB, „acasă” pe stadionul din Ghencea, n-a dat „șepcile roșii” pe spate

În noaptea „africană” a sfârșitului de săptămână, FCSB a revenit cu mari pretenții și speranțe pe stadionul Armatei, în bulevardul Ghencea, unde îi este locul și istoria. Bravos, domnilor decidenți ce păreți porniți spre revenirea la normal, indiferent de gradele pe care le suportați pe umeri…

„Fecesebecaliuța” a primit împrospătata ca lot U Cluj. Urmașa Stelei, proprietatea lui Gigișor Becali, care a plătit o avere de când a luat-o de la domnii generali care au dat-o cu semnătură și ștampilă oficială, este destul de schimbată în componența lotului și, implicit, a primului „11”.

Schimbări și ea în urma unei campanii ample de transferuri, „Haide U!” a atacat în prima repriză la orice posesie careul târnovan, dar n-a dovedit premeditare antrenată spre finalizare. „Șepcile roșii” au fost ca studentul care știe doar jumătate din biletul tras la examen și trage tare, evident, pe ce știe…

Fotbalistic vorbind, U Cluj a dovedit o închidere în bloc defensiv eficientă și… cam atât, în prima repriză a meciului cu campioana FCSB. Mult lăudatul Ștefănescu a jucat „în poante”, a cam… baletat și astfel, ca o consecință, amenințările reale în ambele careuri au fost foarte puține.

Editorial Cornel Dinu. U Cluj nu este Virtus, nici Gigi Becali… Luis de la Fuente!

Blocurile de așezare au rămas largi și în partea a doua a meciului. FCSB a avut mai multe șarje spre poarta clujenilor și a marcat repede, în minutul 51 prin inspirat revenitul, zic eu, Musi, servit de Șut, dar „studenții” ai egalat la fel de repede, în minutul 56, dintr-un penalty provocat de un fault al lui Edjouma la Bettaieb și transformat de cine altul decât obișnuitul în acest caz, „Ceapă” Nistor.

S-au făcut tot felul de schimbări de ambele părți, s-a căutat formula câștigătoare, FCSB pe atac, cu intrații Băluță și Miculescu, U Cluj cu tentă ofensivă „împănată” cu contraatacuri. Dar n-am mai consemnat decât o singură ocazie, „capul” lui Miculescu, pe lângă poartă, din minutul 84.

„Șepcile roșii” au blocat destul de bine posesie transformată în atacuri a „Fecsebecaliuței” și au început bine campionatul, cu acest punct luat pe terenul campioanei. Și, ca de obicei, după joc, concluziile le-a tras, cu accente de liturghie, Gigișor ot Pipera (… sau ot Palat, dacă vreți…). Firesc, ne pregătește de noi și noi aventuri, povestite cu har religios, ale „prințesei” sale cu stea în frunte… pardon, pe piept, la curtea Regelui Fotbal. Doamne ajută!

Editorial Cornel Dinu. 2-0 pentru Dinamo în Gruia, în minutul 34, „câinii” păreau că vor sfâșia „Bursucul”…

Duminică, Dinamo a coborât în gara CFR din Gruia. La citirea formațiilor și mai apoi în primele minute ale jocului, distribuția decisă de Dan Petrescu pentru „frânarii” săi a fost de nerecunoscut. Și la propriu, și la figurat.

…Iar aceea a lui Dinamo a apărut întărită cu Cîrjan, Costin, Opruț, Boateng… chiar de urmărit acești jucători care sunt destul de… fotbaliști! Să mai vedem ce știu și, mai ales, ce pot…

Nu întâmplător, după mari greșeli ale „cheferiștilor”, „câinii roșii” au condus cu un neverosimil 2-0 în minutul 34. Gol de clasă Cîrjan (14’) cu mingea trecută din preluare printre picioarele lui Kresic și apoi lob calm și precis peste portarul Sava și Abdallah din centrarea lui Politic (34’).

CFR bagă cărbuni și reduce handicapul în minutul 41 prin penalty-ul „transformat” de obișnuitul Deac după faultul lui Politic la Artean. Aș întreba eu, însă, domnilor arbitri, văruiți degeaba, faultul din spate al lui Camora, la Abdallah, din minutul 2, în careu, nu l-ați văzut? Era cafeluța prea fierbinte sau v-a intrat fumul de țigară în ochi? Nu aștept niciun răspuns că voi, ăștia de la CCA sunteți „foarte” perfecți, „cei mai” perfecți…

Editorial Cornel Dinu. Nicolescule, tu ce mai aștepți ca să-ți vezi de matrapazlâcuri pe la alte echipe, dacă or mai fi proști care să te angajeze în fotbalul românesc?!

La pauză, „Bursucul” a ieșit din vizuină în forță și a trimis la treabă pe titularii Mogoș și Bîrligea. Și s-a văzut! Bîrligea a trecut de jaloanele apărării centrale dinamoviste și a făcut 2-2 în minutul 52. CFR a dominat din ce în ce mai sufocant, Dinamo și-a aruncat pe teren tinerii spre final, Amzăr, Caragea, Irimia și Bani, dar a pierdut toți… banii!

Bîrligea a ratat o ocazie imensă în minutul 64 și Tachtsidis a marcat golul de 3 puncte în prelungiri, tradiție… dinamovistă, în minutul 90+3, din pasa aceluiași Bîrligea).

Victorie meritată a lui CFR Cluj, dacă ne gândim la dominare și ocaziile din repriza a doua. Dinamo a „dansat” doar o repriză… de fapt doar o jumătate de oră. Lotul este mai bun decât cel din sezonul trecut, se poate închega o echipă care măcar să nu se mai chinuie la retrogradare, dar vânzoleala din conducerea abulică și total nepricepută a clubului este piatra de moară care trage echipa în jos.

Dacă Voicu și-a dat seama cât de penibil a fost, Nicolescule, tu ce mai aștepți ca să-ți vezi de matrapazlâcuri pe la alte echipe, dacă or mai fi proști care să te angajeze în fotbalul românesc?! Cum să-l dai tu afară pe Ionel Culina după 24 de ani în slujba lui Dinamo, dedicat total și onest, profesionist cum tu nu o să fii niciodată, și să mai ai tupeul să te arăți prin preajma echipei?!

Oricum, revenind la fotbal de la lipitorile lui, concluzia partidei din Gruia este că ambele echipe caută o formulă de joc și n-au, încă, suflul fizic pentru a se impune și a convinge că pot fi puternice. Normal, a fost doar prima etapă…

Please follow and like us:
Pin Share