În Capitală se află pensionarul din România care șochează în această perioadă și spune că a refuzat decizia de recalculare, dar nu pentru că nu i s-a mărit venitul, ci pentru că a primit prea mulți bani.
Bărbat din București, pensionarul din România care a refuzat decizia de recalculare pe motiv că a primit prea mulți bani
În mod oficial, conform datelor venite de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Casele de pensii județene au primit până pe 3 septembrie 62.600 de cereri din partea pensionarilor care au solicitat clarificări cu privire la deciziile de recalculare.
Din acest total important, 49.000 au reprezentat pentru lămuriri cu privire la deciziile de pensie. Restul de 13.600 cereri au fost pentru revizuire, a informat, marți, Ministerul Muncii.
Cum era de așteptat, majoritatea pensionarilor s-au plâns de sumele mici primite în plus sau, după caz, au reclamat ”tăierile” de pe decizie. Acestea din urmă nu sunt, de fapt, tăieri. Asta pentru că seniorii rămân, de la 1 septembrie, cu sumele în plată.
În această mare de nemulțumire a existat și un caz care reprezintă o excepție de la regulă. Mai exact, un pensionar din București s-a plâns de faptul că a primit prea mulți bani în decizia de recalculare.
În acest caz deosebit se aflăm domnul Alexandrescu din Capitală. Miercuri, la orele dimineții, el s-a prezentat la Casa de Pensii din București. Le-a spus funcționarilor de aici că a avut o sumă prea mare în decizia de recalculare. Din acest motiv a cerut revizuirea.
„Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi“, a spus pensionarul, citat de Antena 3.
Aproape 3.000 de decizii vor fi reanalizate și recalculate
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a spus, marți, că dintre toate cererile pensionarilor, 2.853 de decizii au fost analizate. Acestea vor fi recalculate. Per total, la nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, din diverse motive. Acestea fie erau recalculate greșit, fie nu aveau adresele corecte.
Ministerul Muncii a mai arătat că, în total, 82,5 % dintre pensii (pentru 3,8 milioane de pensionari) cresc de la 1 septembrie 2024. Alte 13,1% dintre pensii (pentru 600.000 de pensionari) cresc de la 1 ianuarie 2025.
Restul de 4,4% dintre pensii (pentru 200.000 de pensionari) rămân la fel până se realizează echitatea. Asta până când „pensiile lor vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a spus Bucura-Oprescu.