Codul Rutier din 2024 vine cu reguli clare în ceea ce privește utilizarea fazei scurte într-o varietate de condiții de trafic. Aceste prevederi sunt menite să sporească siguranța pe drumurile publice și să reducă riscurile de accidente. Iată când și unde este obligatoriu să folosești faza scurtă, și dacă într-adevăr este suficient să fie aprinse doar luminile de zi, cunoscute ca DRL (Daytime Running Light).
Când este obligatorie faza scurtă pe drumurile publice
Modificările din Codul Rutier prevăd că folosirea fazei scurte este obligatorie pentru toate vehiculele, indiferent de categoria de drum pe care circulă. Acest lucru se aplică atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Astfel, fie că te deplasezi pe autostradă, drum expres, național sau județean, faza scurtă trebuie să fie pornită.
Conform articolului 44, alineatul (2) din Legea 168/2023, șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice, indiferent de timpul zilei. Această regulă este valabilă inclusiv în localități, unde într-un trecut nu era neapărat necesar să ți ții aprinse farurile pe timp de zi.
Astfel, folosirea farurilor este obligatorie pentru a spori vizibilitatea și pentru a reduce riscul de accidente, fie că circuli în afara localităților sau pe drumuri iluminate corespunzător în interiorul localităților.
Este suficient să fie aprinse doar luminile de zi (DRL)?
O întrebare comună printre șoferi este dacă este suficientă utilizarea doar a luminilor de zi, sau dacă faza scurtă trebuie folosită într-un mod mai riguros. Codul Rutier precizează că șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă (DRL), ceea ce înseamnă că ambele variante sunt acceptate, atâta timp cât cel puțin un set de lumini este pornit.
În cazul în care vehiculul este dotat cu DRL, acestea pot fi folosite în locul fazei scurte pe timp de zi, dar nu și noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă. Astfel, este esențial ca șoferii să fie atenți la momentul zilei și la condițiile meteo în care se află, pentru a evita sancțiunile.
Dacă șoferii nu respectă această regulă și circulă fără niciun tip de lumină aprinsă, aceștia risca să primească o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei. Sancțiunea face parte din clasa a II-a de sancțiuni, iar această amendă este aplicabilă atât motocicliștilor cât și conducătorilor de mopede, conform articolului 100, alineatul 11 din Codul Rutier.
Pentru a învita amenzi consistente, șoferii din România trebuie să se asigure că utilizează luminile potrivite în funcție de timpul zilei și de condițiile de drum. DRL-urile sunt suficiente pe timp de zi, în timp ce faza scurtă este obligatorie pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, trebuie țsinut cont că folosirea proiectoarelor de ceață este opțională, în funcție de vizibilitate, cu excepția proiectorului din spate, care trebuie folosit în condiții de ceață densă