Fenomenul misterios de pe fundul Oceanului Atlantic. Oamenii de știință caută o explicație pentru el

Fenomenul misterios de pe fundul Oceanului Atlantic. Oamenii de știință caută o explicație pentru el

Fenomenul misterios de fundul Oceanului Atlantic, care le dă bătăi de cap cercetătorilor. Oamenii de știință caută zi și noapte explicații logice pentru cele petrecute pe fundul marin.

Fenomenul misterios de pe fundul Oceanului Atlantic

Oceanele lumii sunt pline de mistere inexplicabile chiar și pentru oamenii de știință. Unul dintre ele le dă mari bătăi de cap cercetătorilor care încearcă să găsească răspunsul la cele petrecute sub adâncuri.

Fenomenele naturale sunt un adevărat mister ce se adâncește de la o zi la alta, mai ales în cazul oceanelor. Este extrem de greu de pătruns pe fundul oceanului și a descoperi ce se întâmplă acolo.

De această dată este vorba despre Oceanele Atlantic și Pacific. Conform oamenilor de știință Oceanul Atlantic crește anual cu câțiva centimetri, în timp ce Oceanul Pacific se scufundă.

Cercetătorii au dezvălui rezultatele studiului

Oamenii de știință studiază de zor pentru a pune capăt acestui mister fenomenal al naturii. Un nou studiu a demonstrat că formațiunile muntoase ce apar de-a lungul fundului marin între plăcile tectonice ar putea fi mult mai implicat în transferul de material dintre mantaua superioară și cea inferioară de sub scoarța Terrei.

Pentru ca cercetările să avanseze, oamenii de știință au amplasat o flotă de 39 de seismometre pe fundul Oceanului Atlantic. Astfel, pot fi monitorizate mișcările de sub Dorsala Atlantică, fiind cel mai lung lanț muntos submarin din lume. Acesta separă Europa și Africa de Americi.

În urma acestui demers, rezultatele au arătat că ascensiunile materialului chimic nu sunt limitate doar la adâncimile superficiale ale Dorsalei Atlanticului. Ele pot apărea în cele mai adânci locuri ale zonei de tranziție.

„Observațiile indică faptul că transferul de material de la mantaua inferioară la cea superioară, continuu sau întrerupt, este legat de Dorsala Atlantică”, au dezvăluit cercetătorii.

„Cercetările dezmint ipotezele de mai sus”

Cu toată că cercetătorii știau deja faptul că formațiunile muntoase din ocean contribuie la fenomenul extinderii fundului marin, noile descoperiri arată cu totul altceva.

Acestea arată că procesele generale implicate provin de la o adâncime mult mai mare decât s-a crezut inițial. De asemenea, acestea pot apărea și în regiunile fundului marin care nu au fost marcate de subducția plăcilor.

„Cercetările noastre dezmint ipotezele anterioare care spuneau că lanțurile muntoase submarine joacă un rol pasiv în tectonica plăcilor. De fapt, rezultatele sugerează că în locuri precum Atlanticul de Mijloc formațiunile muntoase joacă un rol important în distanțarea plăcilor nou-formate”, a  explicat Mike Kendall, autorul senior al studiului și geofizician la Universitatea Oxford.

Please follow and like us:
Pin Share