Furnizorii de curent și gaze, în necaz

Statul se confruntă cu întârzieri semnificative în ceea ce privește plata compensațiilor de la buget către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, potrivit unui document oficial guvernamental.

Pentru luna martie 2024, se arată în document, necesarul pentru plata furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este de 500 de milioane de lei, cu întârzieri majore în procesul de decontare. Ministerul Muncii, care se ocupă de plata compensațiilor pentru consumul populației prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), este responsabil pentru aceste întârzieri, iar Ministerul Energiei se ocupă de plata compensațiilor pentru consumul persoanelor juridice.

Principalul motiv al întârzierilor este reducerea încasărilor din supraimpozitarea producătorilor și traderilor, prin intermediul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. Prețurile de tranzacționare scăzute pe piețele angro și livrarea la prețuri reglementate prin lege au diminuat veniturile supuse suprataxării. În plus, sumele din Fondul de Tranziție Energetică alocate Ministerului Muncii nu au fost suficiente pentru a acoperi necesarul.

În luna februarie 2024, Ministerul Muncii a alocat și plătit furnizorilor suma de 1 miliard de lei din bugetul aprobat, păstrând totuși o restanță de aproximativ 800 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a aprobat modificarea repartizării pe trimestre pentru a face față situației, majorând creditele de angajament și creditele bugetare pentru plățile compensațiilor la energie electrică și gaze naturale în primul trimestru și diminuându-le în ultimul trimestru al anului.

În final, Ministerul Muncii a solicitat aprobarea Guvernului pentru suplimentarea limitelor creditelor de angajament și a creditelor bugetare pentru luna martie cu suma de 500 de milioane de lei. La finalul lunii ianuarie, datoriile totale ale statului față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale se ridicau la 4 miliarde de lei, reprezentând compensații pentru diferențele de preț între achizițiile angro și prețurile plafonate facturate consumatorilor.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care permite plata restanțelor către furnizorii de energie și gaze care au suportat inițial din fondurile lor proprii măsurile de plafonare și compensare din fondurile colectate din celebra contribuție de solidaritate impusă companiilor petroliere.

The post Furnizorii de curent și gaze, în necaz appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *