Gem de piersici – rețete de gem de piersici

Gem de piersici – rețete de gem de piersici

Se apropie vara, sezonul în care se coc multe fructe gustoase, numai bune de folosit în rețete de gem ori dulceață. Astăzi îți recomandăm câteva rețete de gem de piersici. Iată cum faci acasă rețeta savuroasă de gem din piersici proaspete.

Piersicile sunt aromate și au un parfum inconfundabil. Se pot consuma proaspete, dar și adăugate în rețete din care să te bucuri de savoarea lor pentru cât mai mult timp. Rețetele de gem sau dulceață se pregătesc ușor, se păstrează în stare perfectă pentru iarnă, iar mai jos îți spunem pas cu pas cum faci cel mai bun gem de piersici

Soiuri de piersici

Medeleine Pouyet – soiul are fructul mic, sferic, crem, suflat cu roșu pe partea însorită, care se maturează la sfârșit de iunie.

Springold – este colorat în roșu pe aproximativ 70-80% din suprafață, are pulba galbenă, este suculent fructul și se maturează în primele zile ale lunii iulie.

Springcrest – are un fruct suculet de culoarea roșu închis, gust dulce acrișor și se matureză în prima săptămână a lunii iunie.

Collins – este soiul de piersici cu fruct sferic, culoarea roșu cu dungi și pete de culaore mai închisă și pulpa galbenă portocalie. Fructul se maturează la mijlocul lunii iulie.

Jerseyland – este un soi rezistent la frig, are culoarea roșu pe toată suprafața, gust plăcut și aromat și se maturează în ultima decadă a lunii iulie.

Redhaven – pulpa fructului este galbenă, cu slabe infiltrații de roșu, are gust dulce și este considerat cel mai bun soi de masă. Fructul se maturează la începutul lunii august.

Southland – este un soi rezistent la ger, are fructul mare, galben acoperit cu roșu viu. Fructul este suculent, aromat și se maturează în decada a doua a lunii august.

Suncrest – este soiul care are o pulpă galbenă cu infiltrații roșii. Pulpa fructului este suculentă, dulce și armonios acidulată. Se maturează în decada a treia a lunii august.

Fayette – un soi de piersici cu fruct mare, ușor turtit lateral, pulpă galbenă cu infiltrații roșii, suculentă, gust plăcut și aromă slabă. Fructul se maturează la prima decadă a lunii septembrie.

Flacără – soi de piersici cu o pulpă galben-portocalie, consistență suculentă și gust plăcut. Fructele se maturează în decada a doua a lunii septembrie.

Superbă de toamnă sau piersicile de toamnă – soi cu fructe mari, rezistente la ger, cu o pulpă consistentă și suculentă. Se maturează în a doua jumătate a lunii septembrie.

Rețete gem de piersici

Gem de piersici fără zahăr pentru diabetici

Ingrediente

2,5 kg piersici coapte;
200 ml suc de mere.

Mod de preparare

Pentru început, spală bine piersicile și decojește-le coaja în măsura în care poți. Scoate-le și sâmburii, apoi taie fructele în cubulețe mici.

Pune sucul de mere la fiert. De preferat un suc de mere bio, fără zahăr adăugat. Când sucul începe să fiarbă, adaugă fructele și amestecă ori de câte ori este nevoie. Lasă gemul să fiarbă pentru 30, 40 de minute, apoi ia-l de pe foc și toarnă-l cât timp este fierbinte în borcane curate și sterilizate.

Pune capacele borcanelor și întoarce-le cu gura în jos pentru 30 de minute, acoperite cu un prosop gros. Le poți lăsa întoarse chiar și peste noapte. A doua zi, întoarce borcanele de gem și depozitează-le într-un spațiu răcoros și întunecat.

Gem de piersici fără coajă

Ingrediente

2 kg piersici;
700 gr zahăr;
50 ml zeamă de lămâie;
20 gr zahăr vanilat;
5,6 linguri de apă.

Mod de preparare

Alege piersici bine coapte, zemoase, pe care le speli bine și le cureți de coajă și sâmburi. Taie-le în bucăți mai mari.

Între timp, pregătește siropul din zahăr și apă și pune-l pe foc pentru câteva minute, cât timp se leagă siropul. Adaugă apoi piersicile, nu pune apă suplimentară, deoarece fructele își lasă suficientă zeamă, și lasă pe foc pentru 20, 30 de minute.

Înainte cu 5 minute să oprești focul, adaugă zeama de lămâie și zahărul vanilat, mai lasă pe foc, după care stinge flacăra. Gemul de piersici se pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează în cămară sau într-un loc răcoros, unde nu bate soarele.

Gem de piersici cu miere

Ingrediente

2 kg de piersici;
5,6 linguri de miere de salcâm;
Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Spală bine fructele, scoate sâmburii, și taie-le în bucăți mari. Pune-le într-un vas încăpător, adaugă peste mierea și zeama de lămâie. Dacă îți dorești ca gemul să fie mai dulce, poți adăuga încă una, două linguri de miere în plus.

Dă la fiert, la foc mediu, până când scade zeama și gemul capătă o consistență lipicioasă, aproximativ o oră. Gemul fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate, apoi se acoperă cu un prosop gros și se lasă să se răcească natural. Ulterior, gemul de păstrează în cămară sau într-un loc răcoros.

Gemul de piersici poate fi consumat chiar a doua zi, sau poate fi păstrat pentru iarnă.

Gem de piersici cu coniac

Ingrediente

2 kg piersici foarte coapte;
2 kg zahar;
100 ml coniac.

Mod de preparare

Piersicile se curată de samburi și se cântăresc. Se pregătește exact atâta cantitate de zahăr și un pahar de apă pentru fiecare 500 g piersici cântărite. Zahărul și apă se pun într-o cratiță. Se pune cratiță la foc mic, se amestecă până ce tot zahărul s-a topit, apoi se mărește focul și se lasă la fiert 15-20 de minute până ce o picătură de sirop pusă în apă rece se încheagă pe loc.

Se adaugă piersicile tăiate felii și se mai lasă la fiert 20 de minute. Se trage vasul de pe foc, se toarnă coniacul și se amestecă foarte delicat. Se pune gemul în borcane care se lasă fără capac să se răcească.

Dulceață de piersici

Ingrediente

1,5 kg de piersici;
1 kg de zahăr;
Zeama de la o lămâie și jumătate;
O jumătate de lămâie tăiată în felii subțiri.

Mod de preparare

Piersicile se spală, se șterg cu un șervețel de hârtie și se taie în felii subțiri, după car în cubulețe. Într-un vas mare și încăpător se pun fructele împreună cu zahărul, feliile și zeama de lămâie, se acoperă cu un capac și se lasă totul pentru câteva ore, minim 2 ore.

În acest timp, piersicile își lasă zeama delicioasă. După acest timp, vasul cu fructe se pune la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ o oră, timp în care se amestecă regulat, odată ce dulceața începe să fiarbă.

După o oră, dulceața de piersici se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie umed, dar bine stors, și se lasă să se răcească pentru aproximativ o oră. În acest timp, siropul dulce prinde culoare, iar fructele absorb siropul și se confiază.

Vasul cu dulceață se pune din nou la fiert pentru aproximativ 15 minute din momentul fierberii, timp în care se amestecă în continuu. Dulceața de piersici este gata. Se lasă să se răcească, după care se trasnferă în borcane curate și sterilizate și se mută în cămară.

Cum se sterilizează borcanele

Curățare și sterilizare borcane pe foc. Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot borcanele pe un șervet curat.

Mai poți steriliza borcanele pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus. Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte, dulceață sau zacuscă. Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat.

De asemenea, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.

Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase. Se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.

Câte calorii are gemul de piersici

Valorile nutriționale pot să difere în funcție de ingredientele adăugate în orice tip de rețetă. În orice rețetă de gem, dulceață sau compot se adaugă zahăr sau alte ingrediente de completare, astfel că va crește numărul de calorii pentru produs.Potrivit Food Data Central, cantitatea de 100 gr de piersici poate conține până la 42 de calorii, astfel că gemul de piersici poate avea valori nutriționale în funcție de ingrediente, dar și de compoziția acestuia.

100 gr de gem de piersici poate conține până la 271 calorii.

Rețete cu gem de piersici

Clafoutis cu piersici

Ingrediente

gem de piersici;
3-4 piersici proaspete;
200 ml lapte;
70 gr făină;
2 ouă;
3 linguri de zahăr;
Un praf de sare;
O esență de vanilie.

Mod de preparare

Toate ingredientele se amestecă și se mixează până când devine o compoziție omogenă. Compoziția obținută se pune într-o tavă unsă cu unt, iar deasupra se așază piersicile tăiate felii.

Tava cu prăjitura de piersici de pune la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 30-35 de minute ori până când compoziția devine solidă și se rumenește uniform. Se presară deasupra cu zahăr pudră și se poate servi cu înghețată sau frișcă.

Tartă cu piersici

Ingrediente

300 g făină;
200 g unt;
3 linguri zahăr pudră;
1 lingură smântână;
2 ouă;
4 linguri zahăr tos;
100 g nuci măcinate;
1 lingură zeamă de lămâie;
1 kg piersici;
câteva linguri de gem de piersici;
1 pahar de mure.

Mod de preparare

Se freacă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă gălbenuşurile, smântâna şi făina. Se amestecă bine, se acoperă cu o folie transparentă şi se ţine la rece 30 minute.

Între timp, se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul tos şi zeama de lămâie, bătându-se spuma în continuare până se întăreşte din nou. Se amestecă uşor cu nucile macinate. Se întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de 3-4 mm, se taie în rondele şi se pun într-o tavă unsă cu unt.

Se împarte compoziţia de nuci pe fiecare tartă, se unge fiecare parte cu gem de piersici, apoi se acoperă cu felii de piersici şi mure. Se coc în cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 minute. După primul sfert de oră se reduce focul.

Salată de fructe

Ingrediente

Căpșuni;
Pepene galben;
Banană;
Mango;
Piersici;
Portocală;
Kiwi;
Lichior de lămâie;
Zahăr pudră.

Mod de preparare

Taie în feliuțe subțiri toate fructele și pune-le într-un bol. Vei avea nevoie de câte un fruct din fiecare. Apoi, stropește fructele cu lichior de lămâie iar la final cu zahăr pudră. poți folosi ca decor fructe de pădure. De asemenea, poți adăuga și câteva nuci, caju sau migdale deasupra.Citește și: Rețete pentru dulceață de căpșuni

Sursă info: fdc.nal.usda.gov

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Please follow and like us:
Pin Share