Igor Gorgan, fost șef al armatei din Republica Moldova, este acuzat de trădare. Le-ar fi transmis spionilor ruși informații despre apărarea națiunilor din estul Europei și aprovizionarea Ucrainei

Igor Gorgan, fost șef al armatei din Republica Moldova, este acuzat de trădare. Le-ar fi transmis spionilor ruși informații despre apărarea națiunilor din estul Europei și aprovizionarea Ucrainei

Igor Gorgan, fost șef al Statului major din armata Republicii Moldova, este acuzat de trădare prin transmiterea de informații sensibile despre apărarea națiunilor est-europene către serviciile de informații ale Rusiei, relatează Politico.

 

Igor Gorgan le-ar fi transmis spionilor ruși informații apărarea națiunilor din estul Europei și aprovizionarea Ucrainei

 

Igor Gorgan a condus armata Republicii Moldova până în 2021, când a fost demis de președinta Maia Sandu, și este acuzat că le-a oferit rușilor informații confidențiale despre armamentul utilizat de forțele armate ale statului său, dar și despre liniile de aprovizionare a Ucrainei care trec prin Republica Moldova.

Într-un material publicat miercuri, jurnaliștii de investigații ai publicației ruse independente The Insider au dezvăluit o serie de mesaje de pe Telegram pe care și le-ar fi trimis Gorgan și ofițerii GRU, serviciul rusesc de informații militare, începând cel puțin din aprilie 2022. The Insider susține că a obținut mesajele dintr-o sursă anonimă.

 

Fostul șef al armatei din Republica Moldova studiase și în Rusia, dar și în SUA

 

Gorgan a absolvit școala militară în Rusia, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, dar a fost instruit și în Statele Unite și a participat la misiunile NATO din Bosnia, Georgia și Irak. După ce a ieșit din armată, Gorgan a lucrat pentru UNHCR, agenția pentru refugiați a ONU.

Șeful de cabinet al președintei din Republica Moldova, Adrian Băluțel, a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, potrivit TVR Moldova.

„În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 «Meritul Militar», 2015 «Credință Patriei» și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a adăugat Adrian Băluțel.

Please follow and like us:
Pin Share