Împărțirea funcțiilor de conducere din UE este aproape rezolvată, scrie Politico

Împărțirea funcțiilor de conducere din UE este aproape rezolvată, scrie Politico

Un consens neobișnuit de timpuriu pare să se contureze asupra împărțirii principalelor funcții de conducere din blocul comunitar, cu Ursula von der Leyen continuând la șefia Comisiei Europene, comentează POLITICO la trei zile de la încheierea alegerilor europarlamentare în cele 27 de state membre UE.

Potrivit POLITICO, germanca Ursula von der Leyen și malteza Robert Metsola, ambele membre ale grupului politic Partidul Popular European (PPE), urmează să-și păstreze posturile: prima de președintă a Comisiei Europene, cea de-a doua de președintă a Parlamentului European, dar numai pentru un mandat de doi ani și jumătate, urmând să-l cedeze conform principiului rotației. În schimb, fostul premier belgian Charles Michel ar urma să fie înlocuit la conducerea Consiliului European cu fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa, în timp ce șefa guvernului Estoniei, liberala Kaja Kallas, ar urma să se ocupe de politica externă și de securitate a UE.

Deși nu e nimic bătut în cuie, iar unele nume se pot schimba, un acord de principiu este așteptat la dineul informal al liderilor de stat din UE, programat pe 17 iunie la Bruxelles, înaintea summitului din 27-28 iunie, spun opt oficiali și diplomați europeni citați sub rezerva anonimatului.

Conform acestor surse, unii lideri europeni au exprimat rezerve față de Antonio Costa, anchetat în Portugalia într-un dosar de corupție care a dus la demisia sa, precum și față de Kaja Kallas, suspectată că s-ar putea concentra exclusiv asupra combaterii Rusiei și ar neglija alte zone de interes, precum Africa și Orientul Mijlociu. Între timp, aceste poziții s-au estompat în privința celor doi.

„De data aceasta, lucrurile ar putea merge relativ repede”, spune una dintre sursele citate de Politico.

Doi factori contribuie la grăbirea negocierilor, spre deosebire de alte dăți. În primul rând, președintele francez, Emmanuel Macron, are o marjă mai redusă de negocieri după ce tabăra sa a pierdut alegerile europarlamentare și a rămas cu mai puține mandate în noul Parlament European. De altfel, liderul de la Elysee este nevoit acum să-și clarifice situația politică pe plan intern în alegerile legislative anticipate pe care le-a programat pe 30 iunie și 7 iulie. În al doilea rând, UE are nevoie de stabilitate în contextul războiului din Ucraina și având în vedere potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

PPE, grupul politic al Ursulei von der Leyen, are nevoie de o coaliție cu cel puțin 360 de mandate pentru a forma noul executiv european. Potrivit rezultatelor finale în 15 state membre și aproape finale în celelalte 12, PPE dispune de 189 de mandate, cu 13 mai multe decât în precedentul Parlament European și ar putea forma o coaliție cu 403 mandate în cazul continuării colaborării cu social-democrații (135 de mandate; – 4) și liberalii din Renew (79 de mandate; – 23). Totuși, această coaliție ar putea pierde majoritatea dacă cel puțin 10% dintre membrii săi nu ar urma indicațiile grupurilor lor politice.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share