Joe Biden, despre Netanyahu: există toate motivele ca oamenii să creadă că premierul israelian prelungește războiul din Gaza pentru a supraviețui politic

Joe Biden, despre Netanyahu: există toate motivele ca oamenii să creadă că premierul israelian prelungește războiul din Gaza pentru a supraviețui politic

Joe Biden a declarat că există „toate motivele” pentru a trage concluzia că Benjamin Netanyahu prelungește războiul din Gaza pentru propria sa supraviețuire politică, scrie The Guardian.

Biden a făcut aceste remarci despre premierul israelian într-un interviu acordat revistei Time, publicat marți dimineață, ceea ce a atras un răspuns dur din partea guvernului israelian, care l-a acuzat pe președintele american că s-a abătut de la normele diplomatice.

Popularitatea lui Netanyahu s-a prăbușit după atacul din 7 octombrie comis de Hamas, care a scos la iveală grave deficiențe în securitatea israeliană. Majoritatea observatorilor politici spun că Netanyahu ar pierde alegerile dacă acestea ar avea loc acum și ar fi forțat să intre în opoziție, urmând să fie audiat în instanță pentru acuzații de corupție. Dar alegerile au fost amânate până la încheierea războiului sau cel puțin până când operațiunile militare majore sunt considerate încheiate.

Time l-a întrebat pe Biden dacă el crede că Netanyahu „prelungește războiul pentru propria sa autoconservare politică”.

„Nu am de gând să comentez acest lucru”, a răspuns președintele, dar a adăugat: „Există toate motivele ca oamenii să tragă această concluzie”.

El a trecut la discutarea unora dintre problemele politice interne cu care se confrunta Netanyahu înainte de război.

Întrebat dacă dorește să clarifice răspunsul lui Biden, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat: „Cred că președintele a fost foarte clar în răspunsul său în această privință și îl vom lăsa pe primul ministru să vorbească despre politica sa. Președintele s-a referit la ceea ce au spus mulți critici”.

Reacția guvernului israelian

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat că remarcile lui Biden despre Netanyahu și politica israeliană au fost „în afara normelor diplomatice ale oricărei țări care gândește corect”.

Pe parcursul unui interviu amplu, Biden a fost întrebat, de asemenea, despre acuzațiile, investigate de Curtea Penală Internațională (CPI) și de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), potrivit cărora Israelul comite crime de război în Gaza. Președintele a dat un răspuns ambivalent.

„Răspunsul este că este incert și a fost investigat chiar de israelieni”, a spus el. „CPI este ceva ce noi nu recunoaștem. Dar un lucru este sigur: oamenii din Gaza, palestinienii, au suferit foarte mult, din lipsă de hrană, apă, medicamente etc. Și mulți oameni nevinovați au fost uciși”.

Biden a subliniat că și Hamas este responsabil pentru vărsarea de sânge în Israel și Gaza.

Întrebat în mod special dacă Israelul a folosit „înfometarea civililor ca metodă de război”, o acuzație urmărită de procurorul CPI, Karim Khan.

„Nu, nu cred acest lucru”, a spus Biden. Dar apoi a spus: „Cred că s-au angajat în activități care sunt nepotrivite”.

Biden a declarat că atunci când a vizitat Israelul în urma atacului din 7 octombrie, a spus guvernului lui Netanyahu: „Nu faceți aceeași greșeală pe care am făcut-o noi când ne-am dus după [Osama] bin Laden. Ideea de a ocupa Afganistanul, ideea că ar fi fost arsenale nucleare în Irak, care erau… pur și simplu nu erau adevărate. Și a dus la războaie fără sfârșit. Nu faceți greșelile pe care le-am făcut noi”.

Dar Biden a concluzionat spunând că israelienii chiar „fac această greșeală”.