Județul din România cu cele mai multe municipii. Puțini s-ar fi gândit la un asemenea răspuns. Are o suprafață de 7.063 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că este pe locul 9, în timp ce densitatea este de
69 loc/kilometri pătrați (locul 29).
Județul din țara noastră care dispune de cel mai mare număr de municipii. Puține persoane au luat în calcul varianta asta
Județul din țara noastră care dispune de cel mai mare număr de municipii. Puține persoane au luat în calcul varianta asta. Primele așezări omenești din această regiune a României datează încă din Paleolitic.
Rapoartele emise de Institutul Naţional de Statistică arată că Hunedoara este una dintre cele mai urbanizate zone. Așa se face că dispune de 7 municipii, cele mai multe din România, și anume Hunedoara, Deva, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Brad şi Orăştie.
Regiunea face parte din Regiunea de dezvoltare Vest, iar reședința acesteia este municipiul Deva. De asemenea, județul din Transilvania are 7 oraşe: Petrila, Haţeg, Călan, Simeria, Uricani, Geoagiu şi Aninoasa.
În plus, în plan european zona este înscrisă în Euroregiunea DKMT. Judeţul s-a dezvoltat în a doua parte a secolului trecut pe baza industriei miniere şi metalurgice, însă în ultimii ani a suferit un declin industrial, care s-a simțit în rândul populației.
Așa se face că locuitorii din acest județ au îmbătrânit în ultimele două decenii şi jumătate. Potrivit Adevărul, în 1992 avea peste 86.000 de locuitori, în timp ce la 1 ianuarie 2017 populaţia cu domiciliul în Hunedoara era de 73.634 persoane.
Județul Hunedoara, bogat în resurse minerale
Județul Hunedoara se numără printre locurile din România care sunt bogate în resurse minerale. Locuitorii din această parte a țării se ocupă cu extracția minereurilor auro-argentifere și cărbuni, în special huilă, în Valea Jiului.
Printre industriile care se mai găsesc aici se mai numără cea constructoare de mașini, chimică, a energiei electrice, de mobilă și a materialelor de construcție. În această regiune se găsesc și stațiunile cu ape termale de la Geoagiu și Călan.
În altă ordine de idei, județul are un cadru natural care nu trebuie ratat și o frumusețe deosebită, indiferent de sezon. Hunedoara are un mare potențial turistic datorită obiectivelor care sunt grupate în 5 zone principale.
Turiștii care ajung aici trebuie neapărat să vadă Ținutul Pădurenilor, Țara Zarandului, Valea Mureșului, Țara Hațegului și Valea Jiului. Castelul Corvinilor este o fortificație deosebită care nu trebuie ignorată de niciun vizitator.
Fortăreața reprezintă un simbol al istoriei Transilvaniei și o destinație turistică de excepție. Mai mult decât atât, județul Hunedoara are mai multe căi ferate, însă călătorii pot ajunge și pe drumurile naționale.