Jurnalistul american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia, va fi judecat pentru spionaj

Jurnalistul american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia, va fi judecat pentru spionaj

Jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în închisoare în Rusia de peste un an, acuzat de spionaj, va fi judecat în orașul Ekaterinburg din Munții Ural, au anunțat joi autoritățile ruse, transmite AP. Americanul este acuzat că a colectat informaţii secrete pentru CIA despre o fabrică de tancuri.

Dosarul reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a fost finalizat, iar cazul său va fi judect de Tribunalul Regional Sverdlovsky, aflat la aproximativ 1.400 de kilometri est de Moscova, potrivit Procuraturii Generale a Rusiei.

Evan Gershkovich este acuzat că a „adunat informații secrete” la ordinul CIA despre Uralvagonzavod, cel mai important producător de vehicule blindate din Rusia, a precizat Parchetul General într-un comunicat.

Oficialii ruşi nu au furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile. De asemenea, nu este menţionată data la care va începe procesul.

Administrația Biden a încercat să negocieze eliberarea sa, dar ministerul rus de Externe a declarat că va lua în considerare un schimb de prizonieri numai după un verdict în procesul său.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în Rusia în martie 2023, în orașul Ekaterinburg din Urali, sub acuzația de spionaj, care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Atât el, cât și publicația The Wall Street Journal și guvernul SUA neagă acuzațiile. Gershkovich este primul jurnalist american arestat în Rusia pentru acuzații de spionaj după Războiul Rece.

Uralvagonzavod, fabrică de stat de tancuri, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Ekaterinburg, a devenit cunoscută în 2011-2012 ca fiind o bază de sprijin pentru președintele Vladimir Putin.

Întrebat săptămâna trecută de The Associated Press despre Gershkovich, Putin a declarat că SUA „iau măsuri energice” pentru a asigura eliberarea sa. El a declarat pentru agențiile internaționale de presă din Sankt Petersburg că orice astfel de eliberări „nu sunt decise prin intermediul presei”, ci printr-o „abordare discretă, calmă și profesionistă”.

„Și cu siguranță ar trebui să fie decise doar pe baza reciprocității”, a adăugat liderul de la Kremlin, făcând aluzie la un potențial schimb de prizonieri.

De la arestarea sa, jurnalistul american a fost deținut la închisoarea Lefortovo din Moscova, o închisoare cunoscută din epoca țaristă, folosită în timpul epurărilor lui Stalin, când execuțiile se desfășurau în subsolul acesteia.

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, care l-a vizitat în mod regulat pe Gershkovich în închisoare și a participat la audierile sale în instanță, a calificat acuzațiile împotriva sa drept „ficțiune” și a declarat că Rusia „folosește cetățeni americani ca pioni pentru a atinge scopuri politice”.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share