Liderii G7 au căzut de acord asupra unui împrumut pentru sprijinirea Ucrainei cu bani obținuți din profitul generat de activele rusești înghețate

Liderii G7 au căzut de acord asupra unui împrumut pentru sprijinirea Ucrainei cu bani obținuți din profitul generat de activele rusești înghețate

Liderii principalelor democrații din Grupul celor șapte (G7) au convenit joi asupra unui acord-cadru pentru acordarea de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind banii obținuți din dobânzile încasate pentru activele suverane rusești înghețate după ce Moscova a invadat țara vecină în 2022, transmite Reuters.

Acordul politic a fost piesa centrală a zilei de deschidere, în sudul Italiei, a summitului anual al liderilor G7, la care a participat pentru al doilea an consecutiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a declarat că a semnat un acord de securitate pe 10 ani cu Japonia, în marja summitului, și că guvernul de la Tokio va oferi Ucrainei 4,5 miliarde de dolari în acest an. Zelenski va semna, de asemenea, un nou acord de securitate pe termen lung cu președintele SUA, Joe Biden.

Planul G7 pentru Ucraina se bazează pe un împrumut pe mai mulți ani, folosind profiturile din aproximativ 300 de miliarde de dolari din fondurile rusești confiscate.

Detaliile tehnice urmează să fie finalizate în următoarele săptămâni, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică a G7. Sursa, care a cerut să nu fie numită, a declarat că finanțarea suplimentară va ajunge până la sfârșitul acestui an.

Statele Unite au fost de acord să furnizeze ele însele până la 50 de miliarde de dolari, a declarat un oficial american de rang înalt, dar această sumă ar putea scădea semnificativ pe măsură ce alte țări își anunță participarea.

Scopul acordului a fost de a se asigura că acesta poate funcționa ani de zile, indiferent de cine se află la putere în fiecare stat G7 – un semn de îngrijorare față de faptul că republicanul candidat la președinția SUA, Donald Trump, ar putea fi mult mai puțin deschis spre a ajuta Kievul dacă îl va învinge pe Biden în alegerile din noiembrie, potrivit unei persoane apropiate discuțiilor.

Rusia consideră că încercările Occidentului de a lua venituri din activele sale înghețate sunt infracțiuni, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, adăugând că răspunsul Moscovei ar fi foarte dureros pentru Uniunea Europeană.

Tensiunile de acasă cu care se confruntă liderii G7

Mulți dintre liderii G7 au dificultăți în țările lor, dar sunt hotărâți să facă diferența pe scena mondială, în timp ce încearcă, de asemenea, să contracareze ambițiile economice ale Chinei.

„Mai sunt multe de făcut, dar sunt sigură că în aceste două zile vom putea purta discuții care să ducă la rezultate concrete și măsurabile”, le-a spus premierul italian Giorgia Meloni invitaților săi din G7 la începutul discuțiilor lor într-o stațiune hotelieră de lux din regiunea sudică Puglia.

În timp ce Meloni e pe cai mari după ce a triumfat în alegerile europarlamentare din weekend, liderii celorlalte șase națiuni – Statele Unite, Japonia, Franța, Germania, Marea Britanie și Canada – se confruntă cu probleme interne majore care le-ar putea submina autoritatea.

Liderii G7 și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația de la granița dintre Israel și Liban și au aprobat eforturile SUA de a asigura o încetare a focului în războiul din Gaza, potrivit unui proiect de comunicat care urmează să fie publicat după summit.

În plus, ei au cerut Israelului să se abțină de la o ofensivă la scară largă în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, „în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional”.

Națiunile occidentale au fost, de asemenea, unanime în ceea ce privește îngrijorarea lor cu privire la supracapacitatea industrială a Chinei, despre care spun că distorsionează piețele globale, și hotărârea lor de a ajuta statele africane să-și dezvolte economiile, au declarat diplomații.

Anul viitor, G7 ar putea avea o cu totul altă înfățișare.

Joe Biden se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a fi reales în noiembrie, premierul britanic Rishi Sunak pare sigur că va pierde puterea în alegerile naționale de luna viitoare, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat duminică parlamentul țării sale după ce partidul său a fost zdrobit în scrutinul european.

Cu toții au zâmbit larg în timp ce o salutau pe Meloni sub un soare mediteraneean arzător la intrarea în stațiunea Borgo Egnazia, unde vor petrece două zile în sesiuni la care vor participa mai târziu și alți lideri, inclusiv Papa Francisc.

Anul acesta, G7 și-a deschis porțile unui număr mare de persoane din afară, inclusiv papei, care este așteptat să țină vineri un discurs principal despre riscurile și potențialul inteligenței artificiale.

Printre cei care au fost, de asemenea, invitați în Puglia se numără liderii unora dintre cele mai mari puteri regionale din lume, precum India, Brazilia, Argentina, Turcia, Algeria și Kenya.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share