Locul unic din România, de pe vremea romanilor: Unde se află satul-labirint fascinant

RMAG news

Satul Inlăceni este situat în județul Harghita si este cunoscut și sub numele de Enlaka în maghiară.

Este un adevărat labirint care pune la încercare orientarea vizitatorilor. Cu 161 de case și 182 de străzi, satul reprezintă o provocare pentru cei care încearcă să găsească drumul prin ulițele sale înguste.

Un sat istoric și izolat

Inlăceni, situat la 644 metri altitudine, la poalele Vârfului Firtanus și la 23 km de Cristuru Secuiesc, este locuit exclusiv de maghiari. Satul are o istorie bogată, documentată încă din anul 1333, deși vestigiile arheologice indică o origine mult mai veche, datând din epoca bronzului. Descoperirile arheologice includ fragmente ceramice celtice, un tezaur de monede bizantine și o sabie de bronz de tip micenian.

În perioada romanilor, pe teritoriul satului a existat un castru roman, construit în timpul domniei împăratului Septimius Severus, la jumătatea secolului al II-lea. Soldații cohortelor Hispanica din Legiunea a XIII-a Gemina au staționat aici, iar planul actual al localității păstrează aspectul vechii fortificații romane.

În centrul satului, la o altitudine de 655 de metri, se află Biserica Unitariană, construită în secolul al XV-lea din pietre romane. Clădirea este apărată de un zid de piatră de mari dimensiuni și este considerată unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din zona Cristurului.

Legendele satului din Harghita

Așadar, Inlăceni este învăluit și în legende. Una dintre cele mai cunoscute povești spune că un prinț s-a îndrăgostit de o frumoasă zână care trăia în sat. Gelos pe fericirea surorii sale, fratele zânei, Tartod, l-a ucis pe tânăr, împingându-l într-o prăpastie. Legenda spune că imediat calul prințului s-a transformat în stană de piatră, iar în zonă a izvorât o apă curgătoare, reprezentând lacrimile fetei.

Stana de piatră poate fi văzută și astăzi și, conform localnicilor, anunță vremea: când este albă, vremea va fi însorită, iar când devine cenușie, vremea va fi mohorâtă.

Astfel, Inlăceni este un sat unic în România, nu doar pentru bogata sa istorie și arhitectura remarcabilă, ci și pentru numeroasele sale străzi care depășesc numărul caselor. O vizită în acest sat labirintic oferă o incursiune fascinantă în trecut, dar și o experiență de neuitat pentru cei dornici de explorare.