Mai mulți angajați MAI, suspectați că făceau trafic de migranți. Cât plăteau muncitorii din Asia pentru un aviz de muncă

Mai mulți angajați MAI, suspectați că făceau trafic de migranți. Cât plăteau muncitorii din Asia pentru un aviz de muncă

Pe lista suspecților sunt foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne, toți fiind suspectați că au făcut trafic de migranți. În acest sens au constituit un grup infracțional organizat, astfel că DIICOT și DNA au efectuat peste 60 de percheziții în Caraș-Severin, Timiș, Arad, Argeș, Bihor, Sibiu și București.

Cât plăteau muncitorii din Asia pentru un aviz de muncă

Nu mai puțin de 40 de persoane au fost ridicate pentru aceste audieri, inclusiv șeful Biroului pentru Imigrări din Caraș-Severin. Gruparea e bănuită că introducea în țară sub paravanul unor contracte false de muncă peste 1000 de migranți, majoritatea fiind din țări ca Pakistan și Bangladesh.

Aceștia aveau promisă șansa de a pleca mai apoi spre alte țări din Schengen și se pare că plăteau pentru un aviz chiar și 6.000 de euro. Anchetatorii vorbesc de peste 1.100 de cetățeni, potențiali teroriști. Potrivit anchetatorilor, a fost generată “o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”.

Migranții ar fi plătit sume ”modice” între 500-1000 de euro pentru un permis de muncă pe o perioadă scurtă de timp, dar chiar și 6.000 de euro pentru acte mai ”complicate”. Conform comunicatului DIICOT, grupul infracțional organizat e acuzat de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2022, pe fondul apariţiei unui nou mod de operare vizând traficul de migranţi (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către ţări din spaţiul Schengen), un bărbat, fost angajat al MAI, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, prin intermediul a 7 societăţi comerciale (dintre care cinci cu acelaşi domiciliu fiscal), la care ar fi aderat şi alte societăţi comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt bărbat (colonel în rezervă), care, ulterior pensionării, ar fi dezvoltat o metodă de obţinere a unor beneficii materiale substanţiale, prin intermediul unei firme înfiinţate în scopul recrutării forţei de muncă din străinătate“, se arată în comunicatul IPJ Caraș-Severin, conform Observatornews.ro.

Pe lista persoanelor ridicate se află Vali Mitruș, șeful Biroului Pentru Imigrări Caraș-Severin. Au fost implicate în această operațiune ilegală de trafic de migranți nu mai puțin de 37 de persoane și mai multe firme, care au acționat ”pe șase paliere, dintre care unul era format din foste și actuale cadre ale MAI”.

Zeci de percheziții la o rețea de trafic de migranți din mai multe județe

“Astfel, unul ar fi fost format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora şi care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste şi actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanţii de drept şi de fapt ai unor firme din judeţul Caraş-Severin, racolate în acelaşi scop infracţional, iar ultimele două paliere formate din alţi membri ai grupului, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locaţie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalţi ocupându-se de transportarea şi transferarea migranţilor sosiţi în România, cu intenţia de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE”, mai arată sursa citată. Concret, migranții erau aduși aici prin firme de plasare a forței de muncă, cu intenția clară de a fi trimiși ulterior în Uniunea Europeană.

În replică, Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis că ”se delimitează ferm de orice acțiune necorespunzătoare care nu este în concordanță cu legea”. Conform News.ro, procurorii au fost sesizați încă din 2022, de nu mai puțin de șase ori, referitor la această situație periculoasă.

”Precizăm că instituţia noastră se delimitează ferm de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea şi aduc atingere valorilor acesteia. De fiecare dată, atunci când situaţia a impus, unitatea noastră a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracţiuni”, au transmis reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări.

Please follow and like us:
Pin Share