MApN semnalează o dezinformare a Rusiei: zboruri de probă cu F-16 în direcția Odesa – Insula Șerpilor

MApN semnalează o dezinformare a Rusiei: zboruri de probă cu F-16 în direcția Odesa – Insula Șerpilor

InfoRadar, platforma MApN privind combaterea dezinformărilor, semnalează o știre falsă apărută pe un canal de Telegram pro-Kremlin precum că, „de la baza aeriană Fetești”, s-au efectuat deja „mai multe zboruri de probă în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO”, relatează portalul DefenseRomania.

Același canal pro-Kremlin susține „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia, notează sursa citată.

Potrivit InfoRadar, așa-zisele „informații oficiale” transmise pe canalul Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate de Olanda la Baza 86 Aeriană Borcea, de lângă Fetești, sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni, precizează InfoRadar.

După anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Rusia, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO.

Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acțiuni ostile, notează DefenseRomania.

Chiar dacă Centrul de Instruire F-16 funcționează de mai bine de șapte luni, acolo sunt instruiți doar piloți români. Ministerul Apărării Naționale a publicat abia luni, 10 iunie, proiectul de ordonanță de urgență a guvernului privind finanțarea de către România a instruirii personalului ucrainean pe aeronave F-16 la baza aeriană de lângă Fetești, scrie Mediafax.

România a pus la la dispoziție infrastructura pentru instruirea unor piloți militari ucraineni, în timp ce Olanda a trimis avioanele, iar compania americană Lockheed Martin a adus instructorii și tehnicienii.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share