Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára

Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára

Sajtótájékoztatóján a miniszter közölte, hogy a távértekezletet a belügyminisztériummal közösen szervezik, és minden prefektus, illetve a közegészségügyi igazgatóságok vezetői is részt fognak venni a tanácskozáson. Rámutatott, nem csupán a lakosság számára megfogalmazandó javaslatokról van szó, hanem

fel kell készíteni az egészségügyi intézményeket, sürgősségi egységeket a kánikula okozta egészségügyi problémákkal jelentkező páciensek fogadására.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején utasította az egészségügyi és a belügyminisztérium képviselőit, hogy hívjanak össze távértekezletet a prefektusokkal és a helyi önkormányzatok képviselőivel a kánikulában foganatosítandó intézkedésekről – írja az Agerpres hírügynökség.

A meteorológusok előrejelzései szerint csütörtökön és pénteken sárga és narancssárga riasztás lesz érvényben a hőség miatt,

szombatra és vasárnapra pedig vörös jelzésű riasztást is kiadtak.

Ez a Körösvidéken, a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Moldvában és Bukarestben érvényes, ezekben a térségekben fokozódik a hőség, a hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. Az éjszakák trópusiak maradnak, 20 fok körüli minimumokkal. Az ország többi részén narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben a hétvégén.