Minunea ieșită din ”Zidul Galben”. Un fost jucător de liga a patra a dus-o pe Borussia Dortmund în finala Ligii Campionilor

Minunea ieșită din ”Zidul Galben”. Un fost jucător de liga a patra a dus-o pe Borussia Dortmund în finala Ligii Campionilor

Echipa germană Borussia Dortmund este marea revelație din actuala ediție a Ligii Campionilor, reușind să pătrundă în finală în urma unei duble victorii cu Paris Saint-Germain. După 1-0 în turul de pe teren propriu, Borussia a câștigat cu același scor în Franța, în ciuda faptului că Mbappe și compania au avut o sumedenie de ocazii în cele două meciuri, inclusiv șase bare.

Borussia lui Edin Terzic a eliminat PSG și va juca finala Ligii Campionilor cu Real Madrid

Artizanul acestei performanțe excepționale este fără îndoială antrenorul de 41 de ani Edin Terzic, care a dus-o pe Borussia în a treia sa finală de Liga Campionilor, la 1 iunie, la Londra, contra lui Real Madrid. Galben-negrii au cucerit trofeul în 1997, pierzând o altă finală, în 2013.

“A meritat să ne calificăm în finală, după ce am câştigat de două ori împotriva unei asemenea echipe şi am reuşit să nu încasăm gol de două ori în faţa unei astfel de forţe”, a precizat Edin Terzic după meciurile cu PSG.

”Ne dorim să realizăm ceva şi mai mare şi mai este încă un drum lung. Finala va fi un meci extrem de dificil, dar a mai rămas un singur meci, iar într-un meci orice este posibil, am dovedit-o”, a mai spus Terzic, anticipând duelul cu Real Madrid.

Edin Terzic a fost fanul Borussiei la finala Ligii Campionilor din 2013

Extrem de interesant este faptul că Edin Terzic a susținut-o pe Borussia Dortmund din tribune la finala Champions League din 2013, pierdută contra rivalei Bayern Munchen. În urmă cu 11 ani, Terzic făcea parte din ”Zidul Galben”, așa cum e cunoscută galeria Borussiei, în timp ce antrenorul de atunci al grupării din Dortmund era nimeni altul decât Jurgen Klopp.

Născut în 1982 într-un orășel aflat la 50 de kilometri de Dortmund, Menden, din părinți emigrați din fosta Iugoslavie, Edin Terzic a fost un fotbalist modest, el evoluând la echipe de liga a patra pentru a-și putea plăti studiile la Universitatea din Bochum. Este și perioada în care și-a cunoscut soția, Kora, care a cochetat la rândul ei cu fotbalul și cu care are doi copii.

Între 2010 și 2013, Terzic a lucrat în staff-ul Borussiei în departamentul de scouting și ca antrenor la academia clubului, sub comanda lui Jurgen Klopp. Ulterior, a fost secundul unui alt tehnician renumit, croatul Slaven Bilic, mai întâi la Beșiktaș (2013-2015), apoi la West Ham (2015-2017), după care s-a întors la Dortmund, din 2018, ca secund al lui Lucien Favre.

Edin Terzic a plâns după ce a ratat titlul în Bundesliga în ultima etapă

Edin Terzic a avut un prim mandat la Borussia ca interimar, în sezonul 2020-2021, după care a activat ca director tehnic până în momentul în care a fost reinstalat ca antrenor principal, în 2022, ca urmare a plecării lui Marco Rose. În stagiunea precedentă, cu Terzic pe bancă, Borussia a ratat dramatic titlul în Bundesliga, după un egal în ultima etapă, acasă cu Mainz (2-2), scenariu de coșmar care a provocat și un val de glume. Suferința a fost enormă, Terzic fiind surprins cu lacrimi în ochi în fața aceluiași ”Zid Galben” din care s-a născut minunea din prezent.

„Este incredibil ce a realizat Edin. Anul trecut am fost foarte aproape de titlu în Bundesliga, iar acum vom merge pe Wembley să jucăm finala Ligii Campionilor. Este mai greu să ajungi într-o finală de Liga Campionilor cu Borussia Dortmund, în comparație cu PSG. Dar el a reușit”, au fost cuvintele cu care a fost caracterizat Terzic de către președintele Borussiei Dortmund, Hans-Joachim Watzke.