Mircea Lucescu revine la națională după 38 de ani. Lucruri memorabile realizate în primul său mandat pe banca tricolorilor

Mircea Lucescu revine la națională după 38 de ani. Lucruri memorabile realizate în primul său mandat pe banca tricolorilor

Mircea Lucescu preia echipa națională, după plecarea lui Edi Iordănescu. La 79 de ani împliniți, el va fi cel mai în vârstă tehnician din fotbalul mondial. Lucescu va avea contract pe doi ani, cu obiectiv calificarea la Campionatul Mondial din 2026.

A fost cel mai tânăr selecționer la EURO 1984

Pentru respectabilul antrenor, angajamentul cu FRF este o revenire pe banca tricolorilor după 38 de ani. Il Luce a mai fost selecționer în intervalul noiembrie 1981 – septembrie 1986, timp de 58 de meciuri.

Cu Mircea Lucescu pe bancă, România s-a calificat la EURO 1984, dintr-o grupă infernală, cu Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru. La vremea respectivă, se califica doar prima clasată, iar turneul final avea opt echipe.

Lucescu a fost cel mai tânăr selecționer de la EURO 1984, conducând naționala la 39 de ani.

Dincolo de asta, Mircea Lucescu a făcut câteva lucruri memorabile pentru fotbalul românesc, care au rămas în istorie:

L-a debutat pe Hagi. Gică Hagi a fost promovat la echipa națională în 1983. Lucescu l-a introdus direct titular, într-un amical cu Norvegia. Hagi avea 18 ani. În 1985, la 20 de ani, Hagi a purtat pentru prima data banderola de căpitan al naționalei.

A învins campioana mondială. 16 aprilie 1983. România- Italia 1-0. Este prima și singura victorie a tricolorilor în fața campioanei mondiale în exercițiu.

Pregătea naționala și juca la echipa de club

Antrenor-jucător la Corvinul și selecționer. În momentul în care a preluat naționala, Mircea Lucescu avea 36 de ani și patru luni. Era antrenor-jucător la Corvinul. A jucat 23 de meciuri și a marcat două goluri în sezonul 1981-1982. În același interval a fost selecționer în opt partide, dintre care una oficială.

Naționala cu șase oameni de la Corvinul. La meciul cu Cipru, scor 3-1, primul din preliminariile EURO 1984, Lucescu s-a bazat pe jumătate din echipa Corvinului, unde era antrenor. Partida s-a jucat la Hunedoara, iar Il Luce i-a adus la lot pe Rednic, Bogdan, Petcu, Gabor, Văetuș și Dubinciuc. Klein și Andone au lipsit, accidentați.

I-a retras pe Mircea Sandu și Dudu Georgescu. Lucescu a generat, în primul mandat, un schimb masiv de generații. A adus foarte mulți tineri la națională (Hagi, Mateuț, Balint, Lăcătuș, Belodedici, Rednic, Andone, Gabor etc). În schimb, i-a retras din națională pe Mircea Sandu, Dudu Georgescu, Zoltan Crișan, Vasile Iordache, Ștefan Sameș.

Era un fanatic al meciurilor amicale

Primul antrenor român care l-a înfruntat pe Maradona. Mircea Lucescu a fost primul antrenor român nevoit să pregătească un meci cu Maradona adversar. S-a întâmplat în 1982, la un amical disputant la Rosario. Argentina a învins România cu 1-0, gol Ramon Diaz. Misiunea de a-l marca pe Maradona i-a revenit lui Aurel Țicleanu.

A dus naționala în America de Sud. Il Luce a brevetat turneele internaționale pentru echipa națională. În 1982 a dus naționala în America de Sud, unde tricolorii au jucat trei partide în șase zile: 0-1 cu Argentina (12 mai), 0-2 cu Peru (16 mai), 3-2 cu Chile (18 mai). Cu același lot restrâns de jucători.

Record de meciuri în 1983. Mircea Lucescu era un fanatic al amicalelor. În 1983, România a jucat zece meciuri amicale (record) și cinci partide oficiale. Sub comanda lui Il Luce, tricolorii au întâlnit inclusiv naționale precum China, Egipt, Irak, Algeria sau Japonia.

Primul selecționer care a ajuns la 50 de meciuri pe banca naționalei

S-a bazat masiv pe Craiova Maxima și foarte puțin pe Steaua. În primul său mandat, jucătorii Craiovei Maxima formau nucleul naționalei. La victoria contra Italiei, din 1983, nouă jucători din lot erau de la Craiova (Lung, Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Geolgău, Cămătaru, Cîrțu, Negrilă, Crișan). A lipsit Țicleanu – accidentat, fotbalist convocat frecvent la națională. În schimb, Lucescu s-a bazat foarte puțin pe fotbaliști de la Steaua. La EURO 1984, în lot s-a aflat doar Vasile Iordache, al treilea portar. Iovan, Bumbescu, Tudorel Stoica, Pițurcă, care erau jucători consacrați au lipsit.

L-a readus pe Boloni la națională. În noiembrie 1981, Lucescu a reușit să-l aducă pe Boloni la națională. Acesta fusese interzis de regim, pe motiv că era de etnie maghiară, iar România juca contra Ungariei în preliminariile CM 1982. Boloni a lipsit un an și jumătate dintre tricolori.

Primul selecționer cu 50 de meciuri. În 1986, Mircea Lucescu a devenit primul antrenor român cu 50 de meciuri pe banca naționalei. Până la momentul acela, Constantin Rădulescu era liderul topului, cu 49 de meciuri. Acesta a avut trei mandate la națională, în 1923, 1928-1934 și 1935-1938. Constantin Rădulescu a condus naționala la primele trei Campionate Mondiale la care a participat. În clasamentul all-time al selecționerilor României, Mircea Lucescu ocupă locul 3. El este devansat de Anghel Iordănescu (101 meciuri) și Victor Pițurcă (95 meciuri)

Mircea Lucescu a debutat pe banca naționalei la 11 noiembrie 1981, 0-0 cu Elveția în deplasare. Ultimul meci din campania de calificare la CM 1982, care era eșuată în acel moment. România arătat atunci astfel: Moraru – Rednic. Ștefănescu, Iorgulescu, Nelu Stănescu – Țicleanu (Andone), Augustin, Balaci, Klein – Gabor, Mircea Sandu (Boloni).

Ultimul său meci ca selecționer a fost la 10 septembrie 1986, 4-0 cu Austria. Primul meci din preliminariile EURO 1988. A condus naționala, la acel meci, împreună cu Emeric Ienei, cel care avea să-i ia locul. La utimul meci cu Il Luce selecționer, România a arătat așa: Moraru – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rednic – Mateuț (Balaci), Boloni, Hagi, Klein – Cămătaru, Pițurcă (Lăcătuș).

 

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share