Moscova reacţionează după apelul şefului NATO ca aliații să lase Ucraina să atace ţinte din Rusia cu armament din Occident: „Pare a fi o agonie”

Moscova reacţionează după apelul şefului NATO ca aliații să lase Ucraina să atace ţinte din Rusia cu armament din Occident: „Pare a fi o agonie”

La o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, Moscova reacţionează prin vocea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care califică discuţiile o “disperare a Occidentului”, potrivit TASS.

Marea Britanie şi Suedia au anunţat că Ucraina poate folosi armele furnizate pentru a lovi ţinte din Rusia, în timp ce Casa Albă încă discută privind restricţiile, iar Germania a respins utilizarea armelor germane de către Ucraina pe teritoriul rus.

“Discuțiile oficialilor americani despre necesitatea de a permite Kievului să lovească ținte de pe teritoriul rusesc reflectă disperarea Occidentului”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un comentariu pentru o emisiune de la postul de televiziune Rossiya-1.

După cum înțeleg, aceste discuții reflectă, într-un anumit sens, lipsa de speranță și conștientizarea faptului că, prin mijloacele oneste obișnuite, care sunt aplicate în dreptul internațional chiar și în timpul ostilităților, (ei – occidentalii, n.r.) nu își vor atinge scopul. Pare a fi o agonie.

Serghei Lavrov:

Lavrov a subliniat că SUA și-au stabilit obiectivul de a împiedica consolidarea Rusie. Potrivit acestuia, politicienii americani vorbesc serios despre faptul că Rusia va fi “decolonizată” sau “dezmembrată”.

“Când am arătat că nu vom suporta și nu vom permite ca Ucraina să fie folosită ca o amenințare directă la adresa securității noastre, ca un instrument de distrugere a tot ce este rusesc în teritoriile istorice rusești, ei au început să ia astfel de decizii”, a conchis ministrul rus de externe, conform TASS.

Anterior, Lavrov a declarat că utilizarea armelor americane pe teritoriul Rusiei a avut de fapt deja loc, precizează TASS. “Armele americane și alte arme occidentale lovesc ținte pe teritoriul rusesc, în primul rând infrastructura civilă și cartierele rezidențiale”, a subliniat ministrul de externe.

Joi, cotidianul The New York Times a relatat că secretarul de stat american Anthony Blinken vrea să îi propună președintelui Joe Biden să ridice interdicția ca Ucraina să lovească teritoriul rus cu arme americane. Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a refuzat vineri să comenteze aceste informații, mai scrie TASS.

Apelul lui Stoltenberg pentru ridicarea interdicţiilor

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cert aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist.

„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de frontieră”, a declarat el în acest interviu publicat vineri de către The Economist, citat de News.ro.

„Luarea Ucrainei posibilităţii de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere. Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Regatul Unit. Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, ca Statele Unite, refuză în continuare acest lucru. „Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (rus), atunci le devine complicat să-şi impună respectarea dreptului de a se apăra. Această autoapărare este înscrisă în Carta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să-şi impună respectarea acestui drept, anunţă el.

Germania nu vrea ca armele furnizate Kievului să fie folosite pentru atacarea teritoriului rus

Duminică, cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, în timp ce Suedia anunţă că Ucraina poate folosi armele sale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.

„Ucraina este expusă unui război de agresiune neprovocat și ilegal din partea Rusiei. Conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul de a se apăra prin intermediul ostilităților îndreptate împotriva teritoriului adversarului, atât timp cât ostilitățile respectă legile războiului. Suedia susține dreptul internațional și dreptul Ucrainei de a se apăra”, a spus ministrul apărării, Pal Jonson pentru ziarul suedez Hallandsposten.

La începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească ajutorul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Please follow and like us:
Pin Share