Telefonul a devenit o adevărată extensie a noastră. Din păcate, uneori, nici măcar seara nu ne putem despărți de el. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că dormitul cu telefonul lângă cap sau aproape de pat este mai periculos decât ne-am aștepta.
De ce nu este recomandat să dormi cu telefonul lângă pat
Telefonul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai folosite obiecte. În fiecare zi, aproape că nu este persoană care să nu petreacă ore în șir pe telefon, fie pe social media, fie rezolvând anumite probleme.
Dependența de telefon este o problemă reală care afectează foarte multe persoane. Tocmai de aceea, seara se recomandă ca telefonul să stea cât mai departe de cap și, implicit, de pat.
Nu doar că reprezintă o tentație înainte de somn, dar telefonul este o reală amenințare asupra sănătății. Specialiștii susțin că telefonul poate perturba somnul și nu este periculos doar pentru adulți, ci și pentru copii.
Telefonul este o ”amenințare” asupra sănătății copiilor încă din timpul dezvoltării fetale. Dacă viitoarea mamă doarme cu telefonul sau tableta pe burtă, asta poate duce la leziuni permanente ale creierului.
”Există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există date concrete care să certifice acest lucru. (…) Copiii sunt cei mai expuși și undele radio pot favoriza apariția neoplasmelor.
Ar fi ideal să nu dormim cu telefonul mobil la cap sau în pat. Cât se poate, să folosim căștile fără fir, bineînțeles, cu reducerea conversațiilor ca durată de timp. Să evităm telefonul mobil atunci când semnalul este slab. În momentul acela, doza de unde electromagnetice este mai mare.”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, potrivit dcmedical.ro.
Care sunt efectele negative ale folosirii îndelungate a telefonului
Folosirea îndelungată a telefonului are și ea o mulțime de efecte negative asupra organismului. În ceea ce privește copiii, specialiștii spun că telefonul poate distruge postura corectă a coloanei. Însă, acesta nu este singurul efect negativ.
Folosirea excesivă a telefoanelor poate duce la dureri de cap, dureri de gât, dureri de spate, precum și oboseala ochilor. În plus, statul prea mult pe telefon poate duce la pierderea contactului cu realitatea, ceea ce poate afecta socializarea în viața de zi cu zi.
Utilizarea prelungită a ecranelor poate crește riscul de obezitate și poate cauza inclusiv miopie. Tocmai de aceea, este important să reducem numărul de ore petrecute pe telefon și să înțelegem riscurile la care ne expunem.