Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás

Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás

A tárlat elhelyezésének hétvégéjén több tucat kíváncsiskodó látogatott ki Dálnokra, többen közülük a merülést is kipróbálták. Mint korábban beszámoltunk róla, a dokumentumfotó-sorozat Gál László kézdivásárhelyi ökológus, vadfotós és filmes munkája.

A fényképek Tusnádfürdő környékén készültek egy 62 négyzetkilométeres kutatási területen, témájuk szűken vett értelemben a medve és az ember kapcsolata, azonban a kutató szerint a mondanivaló ennél jóval sokrétűbb.

Ha nagyon leszűkítjük, beskatulyázzuk, a medvének kétféle életútja van: az egyik az, amikor természetes környezetben nő fel és azt is szokja meg, a másik, amikor beavatkozás hatására – lehet akaratlagos vagy sem – emberi környezetben nő fel”

– magyarázta akkor Gál László, hozzátéve, hogy ezt a kettősséget kell figyelembe venni a fotók szemlézésekor is.

Az ország egyetlen, sőt Európa-szinten egyedülálló búvártavat tíz évvel ezelőtt Szabó Jenő nemzetközi búvároktató álmodta meg, a mostani kiállítás fia, Szabó Kolos ötlete volt, de Gál László szívesen támogatta a kezdeményezést.

A búvártóban nem csak a kiállítást lehet megtekinteni, hanem víz alatti sörözésre is lehetőség van, ugyanakkor a tó egyedülálló hangterápiás élményt is nyújt.

A tárlat, amelyről Szabó Kolos videófelvételt is készített csalogatóként, egész nyáron megtekinthető, a merülés árán kívül nem kell érte külön fizetni. Az érdeklődők a My lake nevű, dálnoki búvártó közösségi oldalán, vagy Szabó Kolos búvároktatónál, az 0755-011497-es telefonszámon kaphatnak bővebb információt.