Știai că un obiect banal emană substanțe toxice în casa ta? Poate îl ai și tu și consideri că îți aduce doar beneficii. Specialiștii spun însă că ajunge să fie mai periculos și decât fumul de țigară.
Ce obiect emană substanțe toxice în casa ta
Când vine vorba de amenajarea unei case, fiecare persoană în parte are părerile sale. Unele obiecte de decor pot fi destul de plăcute din punct de vedere vizual, astfel că mulți nu mai sunt atenți la riscuri.
Adevărul este că în unele cazuri pericolul poate fi destul de mare. Obiectul din casa ta care emană substanțe toxice este chiar lumânarea parfumată. Dacă o ai și tu în casă și o folosești des, mai bine te gândești de două ori înainte.
Cercetătorii au aflat că în momentul în care lumânările sunt aprinse, acestea produc un amestec de chimicale. Printre ele se numără și gazele toxice. Iar de cele mai multe ori ele ajung să fie inhalate.
Specialiștii au aflat că aceste gaze toxice pot cauza iritații, dar și tuse ori strănut. Totodată, la nivelul ochilor poate să se resimtă un anumit disconfort. Și dincolo de asta, se pare că lumânările parfumate ajung să fie mai dăunătoare decât fumul de țigară.
Studiile au arătat că dacă sunt aprinse des într-o încăpere, acestea pot duce la creșterea riscului de boli cardiace, cancer pulmonar și bronșită cronică. Deși într-adevăr, aduc un plus de atmosferă în casă, ele sunt destul de periculoase.
Ce nu știai despre lumânările parfumate
În primul rând lumânările din parafină pot elibera în aer compuși organici volatili precum benzenul și toluenul, care sunt toxici la expunere prelungită. La rândul lor, fitilurile conțin metale și pot elibera particule periculoase în aer.
Sunt însă și excepții în momentul în care unele lumânări au fitiluri de bumbac. Chiar și așa, un lucru este cert și anume că odată ce ai aprins lumânările parfumate, acesta emană substanțe toxice în casa ta.
Astfel, aerul din interior ajunge să fie poluat. Pe lângă asta, persoanele sensibile se pot confrunta cu alergii din cauza parfumurilor sintetice. O alternativă mai bună pot fi lumânările din materiale naturale precum cele din ceară de albină sau ceară vegetală.
Chiar și așa, este important ca lumânările să fie utilizate într-un spațiu aerisit bine. Totodată, nu e bine să fie aprinse mai multe lumânări în același timp, cu atât mai mult pe perioade lungi.