Te-ai întrebat, vreodată, de ce te trezești în timpul nopții?! Dacă ai acest obicei de multă vreme, să știi că medicii au o explicație pentru el.
De ce te trezești în timpul nopții. Medicii au o explicație rațională pentru acest obicei
Odihna este esențială pentru echilibrul organismului. La fel ca alimentația sănătoasă, somnul liniștit contribuie la starea de bine și nu numai. Însă, ce se întâmplă atunci când te trezești frecvent la 4, 5 dimineața.
Trezitul în toiul nopții este, probabil, unul dintre cele mai comune obiceiuri nocturne. Deși nu este deloc plăcut, specialiștii au o explicație rațională care stă în spatele acestui fenomen.
Potrivit unui specialist de la o organizație de îmbunătățire a somnului, trezitul la ore precum 3 sau 4 dimineața nu este deloc neobișnuit. Ba mai mult, pune tot pe seama ciclului circadian și pe seama faptului că somnul nu mai este la fel de profund spre dimineață.
”Somnul este reglat de nivelul a doi hormoni: melatonină și cortizol, care urmează un ritm regulat pe parcursul a 24 de ore. Melatonina te ajută să adormi, în timp ce cortizolul te ajută să te trezești și te ține treaz.”, a declarat specialistul pentru The Independent.
Cum poți renunța la obiceiul incomod de a te trezi în miezul nopții
Trezitul în miezul nopții poate deveni foarte ușor un obicei. Din păcate, multe persoane nu realizează că o mare parte din acțiunile lor influențează acest trezit incomod în toiul nopții.
Specialiștii susțin că aproape tot ceea ce faci în timpul zilei se reflectă în rutina de somn. Tocmai de aceea, dacă vrei să nu te mai trezești în mijlocul nopții, ar fi bine să renunți la unele obiceiuri nocive. Odată ce le vei ”tăia” de pe listă, te vei putea odihni mult mai bine.
În primul rând, este recomandat să renunți la alimentele bogate în zahăr. Consumate cu puțin timp înainte de culcare, acestea te vor agita, iar somnul tău nu va fi deloc unul liniștitor.
”O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca fluctuații ale zahărului din sânge, ducând la treziri pe timp de noapte.”, spun specialiștii.
În al doilea rând, ar trebui să renunți să mai folosești telefonul sau alte dispozitive înainte de culcare. Cu cel puțin două ore înainte de a merge la somn, este recomandat să eviți cât mai mult aceste device-uri.
Trezitul la ore târzii în noapte mai poate fi provocată și de alți factori externi. Uneori, poate că un zgomot, o lumină puternică sau chiar o notificare pe telefon îți pot întrerupe odihna.
Pentru a te asigura că te odihnești așa cum trebuie, poți să îți transformi dormitorul într-o oază de relaxare. Optează pentru draperii care să blocheze orice lumină pe timp de noapte și încearcă să îți lași telefonul într-o altă cameră pentru a nu te distrage.