Cetățenii americani sunt chemați la vot pe data de 5 noiembrie 2024, pentru a-și alege noul Președinte și reprezentanții în Congres (parlamentul Statelor Unite ale Americii).
Voturile celor peste 240 de milioane de alegători așteptați să își exprime opțiunea sunt urmărite cu mare interes de întreaga planetă. După cum se știe, SUA reprezintă cea mai mare putere mondială, iar politica sa externă este cu atât mai importantă în prezent, când pe planetă există diverse conflicte și tensiuni între multe țări.
Ce cote au Donald Trump și Kamala Harris?
Unibet este una din primele agenții online care a afișate cotele la pariuri alegeri SUA. Iar lupta pare destul de strânsă între cei doi principali candidați pentru Casa Albă.
Donald Trump, favorit în unele sondaje publicate în mass-media, are cota 1.57 la pariuri online pe unibet.ro, fiind în pole-position în această cursă pentru fotoliul prezidențial. Contracandidata sa, Kamala Harris, este menționată cu cota 2.50, ceea ce arată că orice rezultat este foarte posibil.
De altfel, pare că Trump și Harris merg umăr la umăr în această competiție, iar la final se va consemna un scor strâns, așa cum se întâmplă adesea în alegerile din SUA, unde publicul este împărțit extrem de echilibrat între Partidul Democrat și Partidul Republican.
Există cote alegeri SUA și pentru alte două persoane care candidează pentru postul de Președinte al SUA, însă șansele lor sunt extrem de mici, deci apariția lor este prea puțin relevantă. Totuși, se poate paria așadar și pe Chase Oliver (39 de ani, Partidul Libertarian) și Jill Stein (74 de ani, Partidul Verde) – cotă 1001.00 pentru fiecare.
Pasionații de pariuri politice pot identifica și alte idei în secțiunea cu cote alegeri SUA 2024. Foarte interesantă este lupta pentru Camera Reprezentanților: Republicanii au cota 1.77, iar Democrații – cota 1.95. La Senat, cealaltă cameră a Congresului, rezultatele anticipate de opinia publică sunt clar în favoarea Republicanilor – cota 1.18, față de cota 4.50 afișată pentru Democrați.
Trebuie să amintim că până și cotele cu diferențe mari între opțiuni nu reflectă un nivel de siguranță, orice scenariu fiind posibil. Spre exemplu, atunci când a câștigat alegerile din 2016 și a devenit cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump avea la agențiile de pariuri o cotă mult mai mare decât contracandidata sa din acel moment, Hillary Clinton.
Fel de fel de alte variante de pariere există propuse în acest moment. Spre exemplu, se poate include pe bilet partidul care va câștiga un anumit stat (inclusiv statele-cheie, cele unde se decide de obicei rezultatul competiției), numărul de voturi obținute în Colegiul Electoral sau procentul de voturi pentru fiecare partid.
Donald Trump, acum în vârstă de 78 de ani, își dorește un al doilea mandat de Președinte al țării, după cel pe care l-a avut în perioada 2017 – 2021.
La precedentele alegeri prezidențiale, Trump, care candidează din partea Partidului Republican, a fost învins de Președintele în funcție, Joe Biden. Acesta din urmă s-a retras din competiția actuală și o sprijină pe Kamala Harris, actualul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Dacă va câștiga alegerile, membra Partidului Democrat, care tocmai a împlinit 60 de ani, va deveni prima femeie care ar primi funcția de Președinte în istoria SUA.
Doi lideri politici cu idei foarte diferite
Mai mult decât în alte perioade istorice, alegerile din SUA par să aibă o miză majoră atât pentru cetățenii săi, cât și pentru restul lumii, prin deciziile de politică externă ale acestei țări. Urmărind agenda publică a celor doi candidați și declarațiile făcute de aceștia în ultimele luni, se poate concluziona că viziune lor sunt diametral opuse.
Donald Trump și Kamala Harris au idei foarte diferite despre subiecte de maximă importanță precum modul de tratare a imigranților, colaborarea cu lideri internaționali controversați, drepturile omului și finanțarea NATO, implicit poziționarea față de conflictul din Ucraina.
Deși data alegerilor este 5 noiembrie, deja peste 50 de milioane de americani și-au exercitat opțiunea de a vota în avans. Președintele Statelor Unite ale Americii este ales prin sufragiu universal indirect, într-un tur de scrutin unic.
Tim Walz, Guvernator al statului Minnesota, va fi viitorul vicepreședinte al SUA dacă Harris va câștiga alegerile, iar dacă Trump se va impune, atunci această funcție îi va reveni lui J.D. Vance, în prezent senator din partea statului Ohio.