Povestea de succes a lui Mircea, un sociolog convertit în fermier. Cultivă o plantă al cărei gust este unul dintre preferatele Regelui Charles

Povestea de succes a lui Mircea, un sociolog convertit în fermier. Cultivă o plantă al cărei gust este unul dintre preferatele Regelui Charles

România nu duce lipsă de oameni cu idei, care pun în practică afaceri de succes. Pentru sociologul Mircea Munteanu, din Nadeş, hobby-ul s-a dovedit mai puternic decât pregătirea sa profesională, el investindu-şi energia şi priceperea dezvalotarea unei afaceri unice, el devenind primul producător de rubarbă din România.

Prăjitura cu rubarbă, preferata Regelui Charles

Rubarba este o plantă originară din Tibet, care se cultivă de ceva vreme şi în Europa, iar Mircea Munteanu a fost atras de ea în 2011, într-o vizită la Hamburg. Acolo a văzut el cum nemţii o cultivă şi procesează, iar din Germania cumpărat primele plante, pentru a le cultiva în România.

“Cunoşteam planta din sat de la mine, unde creştea în cele mai văduvite locuri. Din ea se făcea compot, dulceaţă mai rar, însă şi acea placintă săsească cu bezea, mai ales în zona Sighişoarei.

Am cumpărat câteva mii de rădăcini şi am început să înfiinţez plantaţia în România cu soiul german Sânge de Holstein”, a povestit Mircea Munteanu, pentru StiriAgricole.ro.

De altfel, faimoasa prăjitură cu rubarbă a ajuns să fie şi preferata regelui Charles în desele sale peripluri sale transilvănene. “Actualul rege al Marii Britanii este un fan declarat al regiunii noastre şi al produselor care se pot găsi aici”, a spus Mircea Muntean, pentru Antena 3 CNN.

Unul dintre secretele creşterii rubarbei este acela că, pentru a avea o cultură reuşita, este important ca fermierii să dispună de un sol care nu reţine apa. De asemenea, este foarte important de ştiut ca rubarba iubeşte o expunere foarte mare la soare, astfel că aviz amatorilor, atenţie mare unde o cultivaţi.

Cât priveşte distanţele de plantare, Mircea Munteanu recomandă să se păstreze o distanţă de aproximativ 80-90 cm între plante, iar distanţa dintre rânduri să fie între 90 cm şi un metru.

Proprietăţile medicale ale rubarbei

Rubarba îşi are originile în China, sud-estul Siberiei şi Mongolia, iar în secolul al XVIII-lea a fost introdusă în Anglia şi alte ţări din vestul Europei. La noi în ţară se cultivă în special în Transilvania şi în nordul Moldovei, însă dat fiind că este o plantă adaptabila ea poate fi cultivată în toate regiunile ţării.

“Are enorm de multă vitamina C, magneziu, calciu, fosfor, vitamine şi minerale. Peţiolul plantei poate fi consumat ca atare, proaspăt după ce îl curăţăm puţin de pieliţă. E răcoritor, acru, foarte bun pentru organism”, descrie Mircea Munteanu câteva dintre proprietăţile acestei plante.

Rubarba are şi proprietăţi medicale, fiind adjuvant în cazul deranjamentelor stomacale, este recomandată în cazurile de constipatie uşoară şi, de asemenea, este indicată împotriva bronşitei cronice, a febrei cronice, astmului bronsic, inflamaţiei mucoasei nazale, guturaiului, tratează durerile sşi vânătaile, stimularea apetitului şi detoxifiază organismul.

Please follow and like us:
Pin Share