Prăbușirea burselor. „România este cu chiloții în vine”

RMAG news

Bursele din întreaga lume au deschis luni pe roșu, inclusiv în România, Care-i explicaţia si ce pericol este pentru ţara noastră?  Economistul Bogdan Glavan  arată că chiar s-ar produce o criză globală, atunci România ar intra în ea exact cu deficitul bugetar cu care în mod normal se iese dintr-o criză.

„Bursele internaționale scad pe fondul creșterii dobânzilor în Japonia și al știrilor proaste din economia americană.
România este cu chiloții în vine. Nu cred că vom intra într-o criză similară cu marile crize financiare ale istoriei, însă e important de spus că, dacă așa ceva s-ar întâmpla, ar ieși revoluție în România.
Statul se îndreaptă oricum spre un deficit bugetar de 7%-8% din PIB sau mai mare, mult peste cel din 2008 (5% era atunci). Practic avem un deficit bugetar ca în pandemie, însă de data asta în vremuri bune. Avem un deficit bugetar uriaș ÎN CIUDA creșterilor masive de taxe, doi ani la rând. Deci, dacă chiar s-ar produce o criză globală (alimentată și de conflictul din Orientul Mijlociu), atunci România ar intra în ea exact cu deficitul bugetar cu care în mod normal se iese dintr-o criză.
Ultima criză ar fi pistol cu apă”, a scris Glavan.
La rândul său, economistul  Andrei Caramitru  arată care ar fi cauza principală a scăderii Burselor – Yen-ul.
„Problemele economice / criza ??? Cad bursele. Cum o vad eu :
– contează mult mai mult lichiditatea din sistem decât performanța reala economică (asta e realitatea unei lumi cu datorii uriașe)
– performanța economica e încă ok, riscul de recesiune în SUA e de doar 25% (care poate fi eliminat prin reducerea dobânzilor). Odată cu reducerea dobânzilor economiile își vor reveni deci se poate atenua riscul ăla
– lichiditatea a fost oprită pe o conductă mare din Japonia – asta e problema acum. E un șoc
– fără lichiditate însă am intra în implozie completă – dar asta înseamnă ca băncile centrale vor pompa lichiditate fără număr în cazul ăsta – deci implozie completă nu poate fi prin definiție (nimeni nu e tâmpit sau nebun). Deci există în continuare put-ul de la băncile centrale care de fapt definesc ce se întâmplă
Deci cred ca e o chestiune dură dar temporară până la alegerile din SUA (de fapt jocul e dacă vine Trump sau Kamala si bătaia se întâmplă vai ce surpriză și indirect pe piețele financiare)”, a scris Caramistru.
Despre Japonia
„Japonia e singura țară care a păstrat dobânzi zero și care imprimă bani fără număr. De ce ? Pentru ca au o populație atât de îmbătrânită ca sunt în colaps financiar – trebuie să imprime bani ca să acopere deficiturile. De câteva decenii e așa .
Acum ca dobânzile peste tot sunt mari trade-ul se făcea așa : Te împrumuți în yeni la 0.25-0.5% și plasezi în bursele vestice. Câștigi din asta foarte foarte mult (în plus yen-ul scădea deci câștigai și de acolo). Practic – mutai lichiditatea în exces din Japonia în celelalte piețe . Vorbim de trilioane .
Acum însă banca centrală japoneză a ridicat dobânzile și a indicat ca oprește pomparea de lichidități. Asta duce la creșterea yen-ului deci pierzi pe partea aia a trade-ului șI te costă și împrumutul mai mult. Sumele pe trade-ul ăsta sunt gigantice deci – când toți închid pozitiiile – sunt obligați să vândă active de pe bursele vestice (cumpărate cu lichiditatea venită din Japonia). E un șoc mare de tot la ce volume vorbim olalala.
Acuma – de ce au făcut japonezii asta fix acum? Eu cred ca s-au gândit politic – dacă facem asta ducem în cap bursele din America și așa îi dăm o șansă mare lui Trump (alegerile sunt peste 3 luni). Care Trump e mult mai anti-china decât democrații. Asta economic e esențial pentru Japonia (care a fost decimată de competiția chineză). Deci mi se pare ca timing-ul e cu schepsis.
Cam atât. E fascinant altfel”, a notat Andrei Caramitru.

The post Prăbușirea burselor. „România este cu chiloții în vine” appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share