Bloomberg News a declarat că a luat „măsuri disciplinare” împotriva unui număr de jurnaliști din redacție, după ce publicația ar fi relatat „prea repede” știri despre schimbul istoric de prizonieri dintre Rusia și Statele Unite, despre care spune acum că ar fi putut pune în pericol siguranța americanilor care urmau să fie eliberați.
Jurnalist pedepsit pentru că și-a făcut meseria
Într-un e-mail adresat personalului luni, redactorul-șef John Micklethwait a scris că un număr de membri ai personalului au fost sancționați, deși compania nu a spus cine sunt aceștia, câți sunt sau care a fost pedeapsa lor.
Cel puțin un reporter pare să fi fost concediat într-un caz rar în care un jurnalist a fost pedepsit pentru decizia de a publica o știre majoră care probabil ar fi fost ținută la secret de către editorii seniori ai publicației.
„Joia trecută, am publicat prematur o poveste despre eliberarea lui Evan Gershkovich și a celorlalți prizonieri, care ar fi putut pune în pericol schimbul de prizonieri negociat care i-a eliberat”, a scris Micklethwait, redactorul șef al Bloomberg News, într-o scrisoare către personal, al cărui conținut a fost confirmat de The Guardian. „Chiar dacă povestea noastră nu a afectat schimbul de prizonieri, a fost o încălcare clară a standardelor editoriale care au făcut ca această redacție să aibă parte de atâta încredere în întreaga lume.”
Conducerea Bloomberg consideră că secretul schimbului de prizonieri era mai important decât știrea
Bloomberg a publicat informația conform căreia reporterul Wall Street Journal Gershkovich și o serie de alți cetățeni americani erau eliberați în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri între Moscova și Washington de după războiul rece, în timp ce un avion de la Moscova care îi transporta era încă în drum spre Ankara pentru schimb.
Curând după aceea, un editor Bloomberg a scris pe X: „Este cea mai mare onoare din întreaga mea carieră să fi ajutat la apariția acestei știri. Îmi iubesc meseria și colegii.”
Știrea a stârnit indignare din partea altor publicații, inclusiv din partea Wall Street Journal, care ținuse știrile sub embargo până când schimbul a fost finalizat și prizonierii au ieșit în siguranță din custodia Rusiei. (Postarea editorului a fost ștearsă ulterior.)
Micklethwait a spus că le-a scris scuze ostaticilor americani care au fost implicați în schimb, printre care probabil Gershkovich, fostul pușcaș marin Paul Whelan și jurnalistul Alsu Kurmasheva.
Luni, unele dintre acele scrisori de scuze încă nu fuseseră livrate. SUA au făcut schimb cu 16 cetățeni americani, germani și ruși în schimbul a opt ruși, inclusiv o serie de spioni ruși și un asasin condamnat care se aflase în custodia germană.
Jurnalista concendiată spune că editorii seniori erau conștienți de conținutul articolului
Într-o premieră, publicația a concediat cel puțin unul dintre reporterii indicați în poveste. Jennifer Jacobs, un reporter de la Casa Albă pentru Bloomberg News, nu mai apare printre angajații companiei, potrivit rapoartelor New York Magazine și Washington Post.
Într-o declarație postată pe X, Jacobs a spus că nu a încălcat cu bună știință niciun embargo cu privire la amănunte despre eliberarea lui Gershkovich și a spus că a lucrat îndeaproape cu editorii la poveste.
— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) August 5, 2024
„Ca jurnalist, ideea că aș pune în pericol siguranța unui coleg reporter este profund supărătoare la un nivel greu de descris”, a scris Jacobs. „Sunt atât de fericită că Evan Gershkovich și ceilalți sunt acasă.”
„În elaborarea știrilor despre eliberarea lui Evan, am lucrat cot la cot cu editorii mei pentru a respecta standardele și liniile directoare editoriale”, a scris ea. „Niciun moment nu am făcut nimic care a fost cu bună știință în contradicție cu embargoul administrației sau care ar pune în pericol pe oricare dintre cei implicați.”
Un purtător de cuvânt al Bloomberg News a refuzat să comenteze o listă de întrebări despre investigație, inclusiv care dintre editorii seniori au văzut articolul și dacă vreunul dintre ei a fost de asemenea concediat.
„Reporterii nu au ultimul cuvânt atunci când un articol este publicat sau cu ce titlu”, a scris Jacobs. „Ce mi s-a întâmplat mie s-ar putea întâmpla oricărui reporter de știri. Este un motiv pentru care există controale în cadrul proceselor editoriale.”