În acest context, analiștii politici vor să vadă dacă o prezență masivă la vot va duce țara spre un drum asemănător Statelor Unite ale Americii. Adică spre extrema dreaptă. Sau dacă o va menține pe drumul european. Cert e că, potrivit sondajelor, marea luptă se va da între AUR și PSD, dar și partide ca USR și PNL ar putea avea un cuvânt de spus.
Prezența vot alegeri parlamentare 2024, ora 09.00
Peste 600.000 de persoane au votat la secţiile din ţară, la două ore de la deschiderea urnelor. Dintre aceştia, peste 350.000 au votat pe liste permanente, peste 68.000 pe liste suplimentare şi 336 cu urna mobilă. La nivel naţional, procentul prezenţei este de 3,38%, mai mare decât în urmă cu patru ani.
În străinătate au votat peste 175.000 de alegători, din care 4.343 prin corespondenţă.
Prezenţa totală la vot este 4,44%.
În 2020, la aceeaşi oră, prezenţa la nivel naţional era 2,78%
Prezența vot alegeri parlamentare 2024, ora 08.20
Numărul votanţilor până la această oră a trecut de 530.000. Dintre aceştia, 357.00 şi-au exercitat dreptul de vot în secţiile din ţară. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 4 alegători.
În 2020, prezenţa pe ţară la ora 8,00 a fost de 1,29% dintre alegători, în timp ce procentul de anul acesta era de 2,37%.
Prezența vot alegeri parlamentare 2024, ora 08.00
Toni Greblă, preşedintele AEP, a anunţat că la ora 7.00 au fost deschise toate secţiile de votare şi a făcut un apel la preşedinţii, locţiitorii, operatorii de tabletă şi la reprezentanţii partidelor politice din secţiile de votare să dea dovadă de “maximă atenţie, responsabilitate şi să respecte cu stricteţe prevederile legale”.
Până la această oră au votat peste 270.000 de români în secţiile din ţară, cu o prezenţă masivă în judeţul Olt, unde procentul celor care şi-au exercitat dreptul constituţional 2,21% dintre cei înscrişi pe liste.
La fel ca în fiecare an, urnele de vot s-au deschis la ora 7 dimineața. Este momentul în care primii alegători se prezintă la urnele de vot. De obicei și multe vedete sau politicieni de soi aleg să voteze la aceste prime ore. Asta pentru a evita aglomerația din restul zilei. De urmărit și ce fac cei desemnați să aibă grijă că votul se desfășoară în condiții optime.
Conform legii, ”în ziua alegerilor, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării. După care închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare”.
Așadar, cei care au grijă ca întreg procesul electoral să decurgă cum trebuie se prezintă la ”lucru” cu noaptea în cap. În acest an peste 19 milioane de oameni au drept de vot. Dintre aceștia 900.000 sunt în străinătate, iar conform sondajelor ar trebui să avem o prezență de vot de peste 60%. Aici vom afla care este această prezență de vot la ora 8:00, la o oră de la deschiderea urnelor.
Prezența la vot în București
Ca de obicei, Bucureștiul votează masiv, astfel că prezența la urne din Capitală este foarte importantă pentru rezultatul final al alegerilor. Greu de spus cine va câștiga votul bucureștenilor, însă tradițional PSD, USR și mai nou AUR ar fi partidele alese de toată lumea. De menționat că PNL este un partid în cădere liberă, care speră din ce în ce mai puțin de la orice scrutin de alegeri.
Prezența la vot pe sectoare
Aici puteți urmări cu atenție prezența de vot în funcție de sectorul din București. La alegerile europarlamentare din această vară, în București s-au prezentat la urne 793.808 de votanți. Specialiștii vor să afle acum care va fi această prezență și la alegerile parlamentare, dar și mai important, în ce sector al Capitalei au fost oamenii mai interesați de procesul electoral și în care sector au preferat să stea acasă.
Prezența la vot în județe
Nu doar Capitala votează, ci întreaga țară. Așadar e de văzut dacă județele fruntașe la alegerile europarlamentare vor fi din nou în top și la alegerile parlamentare. Singurele județe unde prezența la vot a fost de peste 60% în această vară au fost Giurgiu, Olt și Teleorman. Cu toate acestea, dacă adunăm numărul de votanți vom obține aproximativ 525.000 de votanți, așadar mult sub prezența din București.
Prezența vot alegeri parlamentare 2024, diasporă
Diaspora ar putea face diferența în acest an. Este știut deja faptul că românii din străinătate tind să voteze cu AUR. În acest context, dacă la europarlamentare au votat 216.002 de oameni, dintr-un total de 900.000, acum ar fi așteptați aproximativ 500.000 la urne. Din aceste voturi multe ar putea să decidă soarta țării, să facă diferența peste noapte.
Tradițional, diaspora este anti-PSD. Astfel că este foarte greu de prezis cum vor vota românii din străinătate. Însă cert e că diferența va fi făcută de o prezență mare la vot. Momentan se estimează un interes ridicat cel puțin pentru alegerile parlamentare, mai ales că teme precum migrația sau războiul au devenit de real interes și pentru români. Nu uitați, pe site-ul oficial al BEC găsiți ultimele informații și schimbări legate de votare.