Primul român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice a avut un final tragic. Iosif Sîrbu s-a sinucis cu propria sa armă

Primul român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice a avut un final tragic. Iosif Sîrbu s-a sinucis cu propria sa armă

Primul român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice a avut un final tragic. Iosif Sîrbu s-a sinucis cu propria sa armă. A lăsat un bilet de adio, intitulat Mărturisire, în care își justifica fapta din 23 septembrie 1964.

Primul român care a obținut aur la Jocurile Olimpice a sfârșit într-un mod cumplit. Iosif Sîrbu și-a luat viața cu arma din dotare

Primul român care a obținut aur la Jocurile Olimpice a sfârșit într-un mod cumplit. Iosif Sîrbu și-a luat viața cu arma din dotare la câțiva ani de când fusese medaliat la proba de tir cu arma liberă, la Helsinki, în 1952.

Avea 27 de ani când imnul României a răsunat pe arena olimpică din capitala Finlandei. Primul campion olimpic al țării noastre a obținut acest premiu în Poligonul Malmi, pe data de 29 iulie 1952, fiind vorba de ediția cu numărul XV.

La această competiție au luat parte 69 de țări și aproape 5.000 de sportivi. România a fost reprezentată de 83 de sportivi, însă primul aur olimpic i-a aparținut lui Iosif Sîrbu. Acesta i-a învins pe finlandezul Mantari și rusul Boris Andreev.

Mai exact, a concurat la tir sportiv, în proba de pușcă calibru redus, 40 de focuri, poziția culcat. A reușit nu mai puțin de 33 de focuri în centrul țintei, spre deosebire de 28 ale rusului Boris Andreev. Așadar, a atins recordul de 400 de puncte.

Pentru prima dată Iosif Sîrbu intra în istoria țării noastre, devenind primul campion olimpic al României. Din păcate, eforturile uriașe pe care le-a depus la concursuri și la antrenamente l-au costat sănătatea.

Iosif Sîrbu, probleme de sănătate după Jocurile Olimpice din Helsinki 1952

Iosif Sîrbu a început să aibă probleme serioase de sănătate după Jocurile Olimpice din Helsinki 1952. Doctorii l-au anunțat că își va pierde complet vederea și l-au sfătuit să renunțe cât mai repede posibil la activitatea sa.

Sportivul, care a fost și multiplu campion național și balcanic, a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului”, după ce a revenit din Finlanda. A fost nevoit să schimbe arma și poziția de tragere după ce a primit prima medalie de aur.

Ulterior, regretatul român a concurat la JO Melbourne 1956 și JO Roma 1960, dar nu a mai urcat pe podium. Primul campion olimpic al țării noastre a avut un sfârșit tragic pentru că a decis brusc să își pună capăt zilelor.

A fost găsit mort pe data de 23 septembrie 1964, în poligonul de la Tunari. În prezent, poligonul îi poartă numele. Iosif Sîrbu a lăsat în urma sa un bilet de adio în care mărturisea că problemele de sănătate l-au schimbat. Avea 39 de ani când s-a stins din viață.

„Mărturisirea” lui Iosif Sîrbu

Încerc să-mi înving boala cu ultimele picături de voinţă. Nu-i cunosc originea şi nici denumirea. Simt o stare continuă de nelinişte din această cauză. Nu pot pune totul pe seama unor conflicte din căsnicie, provocate mai ales de o terţă persoană care locuia împreună cu noi.

Poate solicitările prea intense de ordin nervos din ultimii ani să fi dus la această stare gravă. Îi rog pe părinţi, prieteni şi toţi cei care m-au cunoscut să nu mă considere un laş. Am încercat tot ce am putut, dovadă sunt medicii, pentru a mă redresa.

Nu mai pot suporta nici spitalele, nici medicamentele. Mi-a plăcut sportul, viaţa în aer liber, dar nu pot accepta infirmitatea. După operaţia de apendicită, pe care eu am dorit-o, capu-l simt congestionat, iar starea de nelinişte s-a accentuat. Medicamentele mă buimăcesc şi am senzaţia că sunt beat. Nu mai pot suporta prea mult.

Consider că este cinstit să nu învinuiesc pe nimeni. Cei care m-au cunoscut reţin conflictele mele din ultimii ani, iar adevăraţii oameni vor şti cândva să spună adevărul despre mine celor ce vor dori să ştie cine am fost. 23 septembrie 1964 Adio”, scria Iosif Sîrbu în „Mărturisirea” sa, relatează shtiu.ro.

Please follow and like us:
Pin Share