Procurorii italieni, anchetă pentru omor din culpă în cazul românilor luați de ape. „Patrizia a dat 4 apeluri la 112, ultimul rămas fără răspuns”

Procurorii italieni, anchetă pentru omor din culpă în cazul românilor luați de ape. „Patrizia a dat 4 apeluri la 112, ultimul rămas fără răspuns”

Procurorii italieni au deschis o anchetă pentru omor din culpă în cazul celor trei tineri români care s-au stins din viață după ce au fost luați de viitură.

„Am deschis o anchetă pentru omor din culpă împotriva unor persoane necunoscute: în aceste chestiuni, pentru a putea continua, responsabilitatea trebuie să fie de un fel de omisiune, nu de comisie”. Procurorul din Udine, Massimo Lia , a spus acest lucru la o conferință de presă despre povestea celor două fete care au murit din cauza inundației Natisone și a celui de-al treilea băiat care este încă dispărut. „Vom efectua toate investigațiile necesare – a adăugat ea- pentru a stabili dacă salvarea a fost oportună. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că, în prezent, nu există elemente specifice care să ne facă să mergem în această direcție , dar verificările sunt într-un stadiu inițial.”

 

Se examinează orarul

 

Elicopterul folosit pentru salvare, semnele de interzicere a scăldării , timpul dintre primul apel al Patriziei Cormos la 112 și sosirea efectivă a salvării. Sunt multe întrebări și deci noduri de rezolvat cu privire la tragedia din acea vineri, 31 mai, când Cristian Molnar, Bianca Doros și Patrizia Cormos au fost copleșiți de viitura Natisonei. Toate aceste elemente sunt examinate de Parchetul Udine care, la solicitarea ministrului Protecției Civile Nello Musumeci, efectuează cercetări pentru oportunitatea operațiunilor de salvare. Marți după-amiază a reieșit că Patrizia strigase la telefon: „Vino și salvează-ne!” pe un ton emoționat, apoi, odată ce și-a furnizat datele personale , le-a spus operatorilor: „sunați-o pe mama”, scrie Corriere del Veneto.

Totul se întâmplă într-o jumătate de oră, începând cu ora 13.25 , oră în care situația este încă aparent calmă. La acea vreme, de fapt, șoferul unui autobuz școlar trece pe lângă podul Roman și îi vede pe Bianca, Patrizia și Cristian pe plaja încă complet uscată. Patru minute mai târziu și ziua de odihnă a celor trei băieți devine un coșmar. „Patrizia a dat patru apeluri telefonice la numărul unic de urgență 112 – dezvăluie procurorul Massimo Lia -, ultimul dintre care a rămas fără răspuns. Primul apel a fost la 13.29 , celelalte în minutele imediat următoare.” În apelurile telefonice, Patrizia îi furnizează numele și adresa, cerând operatorilor să îi ajute și să-i anunțe mama. Solicitarea este transmisă ca asistență tehnică urgentă pompierilor care ajung la fața locului în câteva minute cu propriile vehicule și au stabilit ca elicopterul să plece de pe aeroportul Marco Polo din Veneția.

Între timp, la ora 13.35 șoferul autobuzului școlar traversează din nou podul și observă că copiii sunt în dificultate. Acesta avertizează apoi Carabinierii Premariacco care, la rândul lor, alertează pompierii. Primul apel medical de urgență a fost însă activat la ora 13.47 de un cetățean care i-a văzut pe cei trei băieți în pericol. Pompierii sunt deja la fața locului. Pe măsură ce timpul trece, Cristian Molnar se scufundă în apă și încearcă să înoate la doi voluntari și un pompier. Curentul îl trage însă și se întoarce înapoi în insuliță la Bianca și Patrizia. Încă așteaptă sosirea elicopterului, pompierii încearcă să arunce frânghii celor trei tineri în speranța că o vor putea apuca.

Când această încercare eșuează, tinerii încearcă apoi să reziste unindu-se într-o îmbrățișare care se dizolvă violent la ora 13.58 , când viitura lovește violent. În acel moment Cristian, Patrizia și Bianca  alunecă și sunt despărțiți, duși de curent în toată viteza. Un pompier disperat se aruncă în apă în încercarea de a-i recupera, riscându-și propria viață, dar, din păcate, nu reușește să prindă pe nimeni. Când elicopterul ajunge în sfârșit la fața locului cu lucrători și tehnicieni medicali, la ora 14, este deja prea târziu.

 

Revolta mamei Patriziei și anchetele

 

„Ce mă doare cel mai mult este că toată lumea a făcut fotografii și videoclipuri și nimeni nu le-a salvat – spune mama Patriziei Cormos -. Nimeni. Poate i-ar fi putut salva. Nu a fost important să faci videoclipuri.” De altfel, sunt mai mulți martori care au discutat cu primarul între vineri și sâmbătă și care au văzut întreaga scenă. „Serviciile de urgență au fost chemate cât mai curând posibil. Oricine se afla pe pod a trăit un moment dramatic și s-a simțit neputincios și incapabil să intervină”, spune Michele de Sabata , primarul din Premariacco.

Parchetul Udine, care încearcă să recupereze și să recompună toate piesele, va lămuri de ce ajutorul tehnic nu a fost transformat imediat în ajutor medical.

„Fatalitatea tragică există și în natură. Facem toate verificările care trebuie făcute. Totul va fi verificat, dobândit și examinat. Atât elicopterul folosit pentru salvare, atât semnele care avertizează cu privire la interdicția de scăldat și pericolul de înec, cât și mai ales timpul de la prima alarmă până la sosirea salvatorilor”, spune Massimo Lia .

Please follow and like us:
Pin Share