Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, marți, că în opinia sa nu este necesară instalarea în saloanele spitalelor a unor butoane de panică la dispoziția pacienților. Un proiect de lege depus de USR luna trecută solicită acest lucru.
Rafila: „Nu ştiu dacă butonul de panică este soluţia”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost întrebat, marți, despre proiectul USR, prin care se solicită instalarea de butoane de panică în salonele spitalelor, inclusiv în secțiile ATI, UPU și în sălile de operații. În opinia lui Rafila, un buton de panică instalat în secții precum ATI (Anestezie-Terapie Intensivă) nu ar avea un rost, câtă vreme în aceste secții sunt aduși pacienți în stare gravă și care nu pot reacționa.
„Chestiunea cu butonul de panică, având în vedere că sunt pacienţi care mulţi sunt intubaţi şi aşa mai departe, nu ştiu dacă butonul de panică este soluţia, că am văzut o iniţiativă legislativă în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila.
„Camerele video, un element normal într-o secției digitalizată”
În schimb, ministrul a apreciat că instalarea de camere de supraveghere în spitale este un lucru „normal”. „Camerele video, într-o secţie digitalizată, reprezintă un element normal, pentru că există şi un panou de comandă de unde sunt urmăriţi toţi pacienţii care sunt internaţi în Terapie Intensivă”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a fost întrebat și despre aspectele legale în acest caz, în speță de un eventual acord din partea celor internați pentru aceste camere de supraveghere. „Te supraveghează, nu sunt filmaţi ca să fie difuzate imaginile în altă parte, există o confidenţialitate, sunt monitorizaţi pentru a vedea starea lor în permanenţă”, a nuanțat Rafila.
USR: „Un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical”
Luna trecută, Emanuel Ungureanu, deputat USR, a depus un proiect de lege care prevede instalarea de butoane de panică și camere de supraveghere în toate spitalele.
„Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. De asemenea, camerele video de supraveghere pe care spitalele vor fi obligate să le instaleze vor ajuta inclusiv la siguranţa personalului medico-sanitar şi pentru ca pacienţii să-şi recâştige încrederea în medici. Mi se pare regretabil că aceste camere nu au fost prevăzute în criteriile de acreditare ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Ele reprezintă un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, există în toate ţările civilizate”, a motivat Emanuel Ungureanu.