Război în Ucraina, ziua 826: Putin, val de amenințări la adresa Europei: Țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă – LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 826: Putin, val de amenințări la adresa Europei: Țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă – LIVE TEXT

UPDATE 7:02 – Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri la Chişinău, unde va anunţa un nou pachet de sprijin pentru Moldova

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri la Chişinău despre sprijinul Statelor Unite pentru ca Republica Moldova să facă progrese în ceea ce priveşte aderarea sa la UE şi securitatea energetică, a anunţat Departamentul de Stat.

UPDATE 5:20 – Casa Albă: SUA se opun loviturilor ucrainene pe “”teritoriul rus”” 

Statele Unite, principalul susţinător militar al Kievului, nu doresc ca Ucraina să folosească arme americane pentru a ataca “teritoriul rus”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

“Poziţia noastră nu s-a schimbat în acest stadiu. Nu încurajăm şi nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus”, a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Declaraţia survine după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că Kievul ar trebui să primească permisiunea să “neutralizeze” bazele militare din care Rusia îşi lansează rachetele asupra teritoriului ucrainean.

UPDATE 4:15 – Putin ameninţă Europa: “În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă”

Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nucleare, relatează AFP şi Reuters.