Reapare una dintre cele mai controversate băuturi. A fost interzisă prin lege

Reapare una dintre cele mai controversate băuturi. A fost interzisă prin lege

Administratorii unui bar au reintrodus în meniul lor, spre surpriza localnicilor, o băutură care a fost interzisă prin lege o bună perioadă. Turiștii care nu știu prea mare lucru despre produs ar trebui să-i afle istoria înainte a-l gusta.

Ce băutură controversată a fost reintrodusă de administratorii unui bar

Proprietarii unui bar din Tokyo au reintrodus în meniul lor doburoku, o băutură similară cu sake-ul de astăzi. De altfel, se spune că doburoku este strămoșul sake-ului. În limba japoneză, se scrie 濁酒  și se traduce prin ”băutură tulbure” sau nerafinată.

Doboruku este preparat din orez aburit, dintr-o ciupercă numită kouji, apă și drojdie. Aceste ingrediente vor descompune drojdia și va începe procesul de fermentație. În cele din urmă, se va forma un lichid dulce, cu un conținut de alcool scăzut.

Încă de când se cultivă orezul există doburoku. Fermierii sau preoții șintoiști o adorau, iar localnicii din mediile rurale o aveau aproape zilnic pe masă. Potrivit unor date ale Asociației Producătorilor de Sake din Japonia, în 1855 existau 459 de producători de doburoku numai în Edo, actualul Tokyo, relatează CNN.

La finalul perioadei Edo, 1603 d. Hr-1868 d. Hr, toții domnii feudali au fost obligați să își abandoneze domeniile regionale în numele guvernului centralizat Meiji, cu sediul în noua capitală Tokyo. Situația a dus la apariția de noi instituții.

Doburoku, băutura japoneză care a fost reintrodusă pe piață

După ce s-a observat că fabricile de bere și distileriile licențiate erau o sursă vitală de venit pentru noul guvern, au început să intre în vigoare măsuri de limitare a producției de alcool la domiciliu. În plus, în 1880 s-a restricționat cantitatea de băutură fabricată la domiciliu, iar în 1882 s-a propus un sistem de licențiere.

În 1986, s-a impus taxă pe băuturile alcoolice făcute la domiciliu, care a culminat cu interzicerea completă a lor, în 1899. După o astfel de măsură, doburoku a avut o nouă denumire, ”mitsuzoushu”, adică ”alcool produs în secret” sau ”moonshine”.

Cu toate acestea, în 2003, guvernul japonez a permis hanurilor și restaurantelor din zonele speciale, mai ales acolo unde situația economică a stagnat, să vândă doburoku în scop comercial. Din 2021, 193 de unități din Japonia au autorizație pentru a vinde doburoku.

În 2022, fabrica de bere Heiwa Doburoku Kabutocho a deschis un bar lângă Nihombashi și are mare succes cu doburoku. Norimasa Yamamoto, proprietarul fabricii, estimează că jumătate dintre clienți provin de peste hotare.

”Adesea primim întrebări despre diferența dintre sake și doburoku, câte zile durează să-l preparăm și cum este produs”, a declarat Norimasa Yamamoto, cel care deține fabrica de bere Heiwa Doburoku Kabutocho.

Please follow and like us:
Pin Share