Record pe piața energiei: Prețul a sărit de 1.000 de lei/MWh

RMAG news

Prețul mediu zilnic al energiei furnizate pentru ziua de vineri a înregistrat o creștere bruscă, depășind pragul de 1.000 de lei pe MWh, după ce în ziua anterioară atinsese nivelul de 944 de lei pe MWh.

Conform datelor analizate de Profit.ro, prețul orar a atins, de asemenea, valori maxime, ajungând la 3.328 lei pe MWh, apropiindu-se de cel mai înalt preț orar de vară din anii 2021 și 2022, când Europa a trecut printr-o criză energetică, influențată de prețul gazelor care a influențat prețul electricității.

Potrivit aceleiași surse, România se situează ca a doua piață europeană ca preț (cu un preț mediu de 12 euro pe MWh sau 1.055 lei pe MWh), imediat după Ungaria (unde prețul pentru un MWh este de 230 euro joi), cu prețuri similare înregistrate doar în alte state balcanice, precum Grecia și Bulgaria (190 euro pe MWh). Statele vecine cu Ucraina prezintă, de asemenea, prețuri ridicate: 149 euro pe MWh în Slovacia și 132 euro pe MWh în Polonia. În comparație, prețurile din Germania (91 euro pe MWh) sau Franța (55 euro pe MWh) sunt de 2-5 ori mai mici decât cele din România și Ungaria.

Pe lângă impactul caniculei și al secetei, cererea de electricitate în această vară a fost influențată și de importurile masive de energie ale Ucrainei. După bombardamentele rusești care au afectat capacitatea de generare de electricitate a Ucrainei, autoritățile acestei țări au fost nevoite să importe cantități semnificative de energie electrică din țările învecinate, conform informațiilor furnizate de Ukrenergo, operatorul național.

Ucraina a înregistrat o pierdere de capacitate de producție de 9 GW din cauza bombardamentelor, echivalentă cu consumul de vârf de vară al unor state precum Olanda sau Finlanda, sau cu consumul cumulat al Slovaciei și țărilor baltice. Într-un efort de a reduce întreruperile de energie, Ukrenergo a apelat la ajutoare de urgență din sistemele de energie ale Poloniei și Slovaciei. Totodată, Ucraina a importat un volum total de 26,5 GWh din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova, la o putere maximă de 1435 MW.

Comparativ, prin mecanismul de cuplare pe care se bazează piețele spot, România a importat miercuri 7,1 GWh din Ungaria, o cantitate de aproape patru ori mai mică decât cea importată de Ucraina. În luna iunie, România și Ungaria au furnizat aproximativ 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care și-a dublat volumele importate în acea lună, atingând un nivel record ca urmare a bombardamentelor rusești. Aceste evenimente, alături de caniculă, au fost probabil printre principalele motive pentru care piețele spot de la București, Budapesta și Balcani au înregistrat cele mai ridicate prețuri din Europa, separându-se practic de cele din vestul continentului.

The post Record pe piața energiei: Prețul a sărit de 1.000 de lei/MWh appeared first on Cotidianul RO.