Regele Felipe al VI-lea și alți membri ai Casei regale a Spaniei au fost împroșcați cu noroi și li s-a strigat „Asasinilor”, în timp ce vizitau Valencia, afectată de inundații

Regele Felipe al VI-lea și alți membri ai Casei regale a Spaniei au fost împroșcați cu noroi și li s-a strigat „Asasinilor”, în timp ce vizitau Valencia, afectată de inundații

În timpul unei vizite la Paiporta, devastată de inundații, în apropiere de Valencia, duminică, regele Felipe al VI-lea și oficiali guvernamentali s-au confruntat cu supraviețuitori furioși care au aruncat cu noroi și diferite obiecte în oficiali și au strigat insulte. Poliția a intervenit pentru a controla mulțimea, care și-a exprimat indignarea în urma morții a peste 200 de persoane, anunță France24.

Furia mulțimii a putut fi ținută în frâu doar de forțele de ordine

Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia au vizitat orașul Paiporta, unul dintre cele mai afectate de inundațiile care au ucis peste 200 de persoane, alături de premierul Pedro Sanchez și alți oficiali.

Furia mulțimii părea în mare parte îndreptată către Sanchez și șeful regiunii Valencia, Carlos Mazon. „Mazon demisionează!” au strigat unii. „De câți morți mai e nevoie?! Afară!”

Aproape toate decesele au avut loc în regiunea Valencia, unde mii de servicii de securitate și de urgență au căutat frenetic printre resturi și noroi în căutarea cadavrelor.

Descriind „cel mai mare dezastru natural din istoria recentă a țării noastre”, premierul Pedro Sanchez a spus că este a doua cea mai mortală inundație din Europa din acest secol.

Guvernul a acceptat cererea liderului regiunii Valencia pentru încă 5.000 de soldați și l-a informat pe Sanchez despre o nouă desfășurare a 5.000 de polițiști și gărzi civile, a spus premierul.

Spania efectuează cea mai mare desfășurare a personalului militar și al forțelor de securitate în timp de pace, a adăugat el.
Restabilirea ordinii și distribuirea ajutoarelor în orașele și satele distruse – dintre care unele au fost întrerupte de la hrană, apă și energie de la torentul de marți – este o prioritate.

Sunt multe locuri grav afectate în care ajutoarele trimise de guvern nu au ajuns

În orașele Alfafar și Sedavi, reporterii AFP nu au văzut niciun soldat, în timp ce rezidenții scoteau noroi din casele lor, iar pompierii pompau apă din garaje și tuneluri.

„Le mulțumim oamenilor care au venit să ne ajute, tuturor, pentru că de la autorități nu am primit nimic”, a declarat pentru AFP, la Sedavi, Estrella Caceres, în vârstă de 66 de ani.

Autoritățile din regiunea Valencia au restricționat accesul la drumuri timp de două zile pentru a permite serviciilor de urgență să desfășoare operațiuni de căutare, salvare și logistică mai eficient.

Cu rețelele de telefonie și transport grav avariate, stabilirea unei cifre precise a persoanelor dispărute este dificilă.
Unele autostrăzi s-au redeschis, dar drumurile locale și regionale seamănă cu o „brânză elvețiană”, ceea ce înseamnă că anumite locuri vor rămâne probabil inaccesibile pe uscat timp de săptămâni de zile, a declarat ministrul Transporturilor Oscar Puente pentru cotidianul El Pais.

Aproximativ 1.000 de persoane au pornit din orașul de coastă mediteranean Valencia spre orașele din apropiere, devastate de inundații, a văzut un jurnalist AFP.

„Nu a mai rămas nimic”, a declarat pentru AFP Mario Silvestre, un locuitor din orașul ruinat Chiva, când a văzut pagubele. „Politicienii promit multe. Ajutorul va veni când va veni”, a spus octogenarul.

Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână acasă pentru a evita aglomerația pe drumuri care ar împiedica activitatea serviciilor de urgență.
Liderul regional Carlos Mazon a numit sâmbătă inundațiile „cel mai rău moment din istoria noastră” și a prezentat o serie de propuneri pentru a ajuta regiunea sa să se redreseze, de la infrastructură la sprijin economic.

El urmează să viziteze duminică zonele afectate de inundații împreună cu familia regală și Sanchez, a informat agenția spaniolă de presă EFE.

Please follow and like us:
Pin Share