REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar

REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar

Așa silențioasă cum a părut, campania electorală pentru localele din iunie 2024 a recuperat ca spectacol pe final. Un protest animat de liberali față de primarul social-democrat din Mihăilești, Giurgiu, a adus în satul Novaci jandarmii și polițiștii. Forțele de ordine au venit înarmate cu puști automate și au folosit contra localnicilor revoltați tunuri cu gaze lacrimogene. Motivul protestului: o „ulicioară”, o scurtătură pe care Primăria Mihăilești a decis să o blocheze.

[libvideo id=”4915994″]

Ulița discordiei

Satul Novaci, care aparține de orașul Mihăilești, are în jur de 1.300 de locuitori. Și, până vineri dimineață, era un sat liniștit. Localnicii susțin însă că tensiunile cu primarul Mihai Dobre durează de mai mulți ani. „De când a venit primar aici, Dobre ne-a zis că nu ne face nimic, pentru că nu l-am votat”, oftează un pensionar. 

Un localnic revoltat

Tensiunile au ajuns la apogeu după ce Primăria Mihăilești a decis să blocheze o uliță pe care oamenii o foloseau pentru a ajunge mai repede la stația de autobuz, „stația de IRTA”, cum se numea pe vremuri. Tot pe această scurtătură, elevii ajung mai repede la școală. Ulița nu e mai lată de 2 metri, e neasfaltată și tivită cu pălămidă. „Era folosită și pe vremea bunicilor mei, e trecută și pe hartă”, explică un alt localnic. 

Inițial, drumul era unul privat, cei doi proprietari care dețineau terenurile pe care trecea ulița „au cedat fiecare câte 60 de metri pătrați, ca să poată trece lumea pe acolo”, spune unul dintre protestatari. „La întocmirea planului cadastral, Primăria Mihăilești a cam încurcat titlurile de proprietate. A inclus ulicioara în parcela de teren pe care se află școala și grădinița”. 

Ulița discordiei

Lovitură pentru magazinul suporterilor liberali

Vineri dimineață, o echipă de muncitori a venit să impună teoria primăriei în practică și să sudeze un grilaj care să blocheze ulița. 

„Interesele-s politice și sunt mai mari. Magazinul din capul uliței, pe unde treceau copiii și-și cumpărau câte ceva, când veneau la școală, l-au închis. Au găsit motive, l-au închis. Acum, dacă ocolesc venind la școală, copiii trec pe la alt magazin”, afirmă un participant la protest. 

Localnic participant la protest

Pe lângă afișele candidatului liberal la primărie, pe ușa magazinului din capătul uliței e lipită și o înștiințare de la Protecția Consumatorului privind  „oprirea temporară” a unității. Celălalt magazin se află de partea cealaltă a șoselei, la vreo 50 de metri distanță. 

Magazinului din capătul uliței a fost închis

După ce accesul pe uliță a fost blocat cu plase de fier, pe strada Speranței a început agitația. Mai mulți simpatizanți ai PNL, judecând după tricourile albastre cu inscripții, au mobilizat localnicii să protesteze spontan. S-au adunat în jur de o sută de oameni, de toate vârstele, inclusiv mămicile și bunicile care așteptau terminarea orelor. „Uitați, acolo au pus plasă, să nu trecem, dar gardul școlii n-au putut să-l repare, uitați ditamai gaura”, observă una dintre femei. 

Înștiințarea de la Protecția Consumatorului

„De ce filmezi, tataie?”

Primarul Mihai Dobre conduce din 2008 Mihăileștiul și, nu neapărat din pricina asta, mai degrabă din pricina polemicii legate de situl cetății Argedava, e poreclit Burebista. A avut două mandate la PSD, apoi un mandat ca reprezentant al PNL, apoi a revenit la PSD. Consiliul Local este compus din 7 consilieri liberali, 6 consilieri social-democrați și 2 reprezentanți ai PMP. 

La locul protestului contra blocării uliței n-a ajuns nici un reprezentant al Primăriei sau al CL. Și-au făcut apariția, în schimb, mai multe echipaje de poliție județeană și o dubă a Jandarmeriei. La început, polițiștii au strigat la protestatari să elibereze strada Speranței. Oamenii nu s-au lăsat foarte mult rugați și s-au tras pe margine, la umbra salcâmilor. O mișcare salvatoare din mai multe puncte de vedere, când afară sunt 35 de grade la umbră. 

Mai multe echipaje de poliție au sosit la locul protestului

„De ce filmezi, tataie? De ce filmezi?”, l-a admonestat cel care părea coordonatorul intervenției pe unul dintre localnici. Într-adevăr, mulți dintre participanții la protest scoseseră telefoanele și filmau sau transmiteau live pe rețelele de socializare. 

Deși oamenii s-au retras din drum, polițiștii, dintre care unii în echipament de asalt, cu puști automate pe umăr și tunuri cu gaze lacrimogene sub braț, au continuat să vină spre ei. În planul doi al operațiunii, alți polițiști făcuseră rost de foarfeci de tăiat tabla și se pregăteau să decupeze grilajul de la care pornise protestul. 

Poliția uzează de gaze lacrimogene

„Nu taie nimeni nimic până nu vin televiziunile!”, a anunțat liderul revoltei, la portavoce. „De fapt, eu nu sunt liderul, doar am venit cu asta”, a explicat bărbatul în pantaloni scurți, pe care scria Boss, arătând spre unealta de amplificat sunetul. 

Final de protest cu ambulanță

Polițiștii au tăiat până la urmă grilajul, apoi, pentru că tot aduseseră tehnica din dotare, au îndreptat câteva jeturi de gaz lacrimogen spre oamenii revoltați. „De ce dai, măi, pe noi? De ce dai pe case?”, i-au admonestat oamenii. Câtorva copii, care se amestecaseră și ei în mulțime, li s-a făcut rău și a fost chemată Salvarea. 

După sosirea ambulanței, polițiștii și-au luat armele și gazele, jandarmii și-au luat duba și au plecat în șir indian de mașini, în huiduielile oamenilor. Pe grilajul desprins de foarfeca poliției, localnicii au prins un banner contra primarului Dobre. Apoi, unul câte unul au făcut ceea ce au făcut și strămoșii lor, adică au luat-o pe ulița proaspăt eliberată, spre aglomerația șoselei. 

Pancarta protest pusă pe grilajul care a blocat ulița

La locul protestului, au rămas câțiva bătrâni, să mai schimbe o vorbă și să împrumute o țigară. O femeie corpolentă, cu nepoții de mână, a ținut să-și strige și ea oful: „Să vadă lumea că n-a trimis pe cei cu ajutoare să facă ordine! Că ajutoare aici au numai cei cu mașini și vile!”. A încheiat tirada acuzându-l pe primar de incompetență: „Dacă era cioban adevărat, primarul venea aici, între oile lui! Ne scotea de la umbră la soare!”. 

La Primăria Mihăilești, după cum a ținut să ne anunțe o angajată, vinerea nu se lucrează cu publicul. „Domnul primar e plecat la Giurgiu și nu știm când revine”. Iar domnul viceprimar? „Dacă e ușa încuiată, înseamnă că nu e”. Nici unul dintre angajații (puțini) aflați încă în birourile Primăriei n-a vrut să explice situația cu ulița de la Novaci. „Nu cunoaștem situația, nu știm nimic despre protest”, au răspuns ei. Și ușa Poliției Locale Mihăilești, situată lângă sediul Primăriei, era încuiată. 

Libertatea a cerut explicații în scris de la Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și de la Primăria Mihăilești în legătură cu ulița blocată și uzul de lacrimogene din Novaci. 

Comunicatul IPJ Giurgiu pe interventia de la Novaci, Mihailesti:

„La data de 7 iunie a.c., ora 09.26, Poliția orașului Mihăileşti a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că are un conflict cu reprezentanții unei instituții publice, care vor să închidă o stradă.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar, din primele cercetări, a reieșit faptul că lucrătorii instituției ar fi montat o plasă, care bloca accesul unei alei.

Ulterior, a fost primit un alt apel de la un angajat al instituției, care a sesizat faptul că angajații acesteia nu sunt lăsați de către mai mulți cetățeni să execute o lucrare.

La fața locului au fost direcționate echipaje de poliție din cadrul Poliției orașului Mihăileşti, iar în urma cercetării la fața locului, în zonă s-au strâns mai multe persoane, care au devenit recalcitrante.

A fost solicitat sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale, în vederea aplanării conflictului.

În cadrul intervenției, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au folosit pulverizatorul cu substanță iritant-lacrimogenă.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.

De asemenea, se efectuează verificări cu privire la modul de intervenție al polițiștilor prezenți la fața locului”.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share