România, lovită de un nou val de aer tropical. Meteorologii anunță temperaturi sufocante

România, lovită de un nou val de aer tropical. Meteorologii anunță temperaturi sufocante

Potrivit meteorologilor, după furtunile din ultima perioadă în țara noastră se întoarce canicula. Așadar, de luni vom avea temperaturi de peste 35 de grade Celsius în multe orașe din țară, iar temperatura va deveni sufocantă pentru luna iunie. Mai multe detalii a oferit meteorologul ANM Alina Șerban.

România, lovită de un nou val de aer tropical, aerul devine sufocant

”O masă de aer tropical se extinde și se va intensifica din nou în zona țării noastre și vom avea temperaturi din ce în ce mai ridicate. Încă de azi vom vorbi despre temperaturi mai ridicate decât ieri, astfel încât la nivel național vom avea maxime de la 22-23 de grade, la 28-29 de grade, izolat chiar 30 de grade în partea de sud a teritoriului.

Mâine ceva mai cald de atât, adică maxime de 30-33 grade, mai multe decât azi în Banat, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, iar de luni chiar vom vorbi despre temperaturi de 35 și peste 35 grade. În consecință vom avea din nou caniculă și disconfort termic din ce în ce mai ridicat.

Azi ne așteptăm la o maximă în București de 28-29 grade, mâine mai ridicată de atât. Vremea va deveni călduroasă, temperatura maximă va atinge probabil 31-32 grade, iar săptămâna viitoare și în Capitală la fel, vom avea temperaturi ridicate și disconfort termic din ce în ce mai accentuat”, a transmis meteorologul, conform Antena 3.

Specialiștii ANM anunțau încă acum o săptămână că în 2024 va fi doborât un nou record de temperatură stabilit în 1900, în timpul caniculei din acea vară. Potrivit directorului ANM Elena Mateescu, luna aprilie a fost cea mai caldă și secetoasă din istoria țării. În consecință, există toate premizele ca și vara aceasta să fie un adevărat cuptor.

Elena Mateescu vorbește despre o caniculă nemaivăzută

”Prima jumătate a lunii aprilie, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istorie și iată că debutăm cu o vară mai caldă decât în mod obișnuit. Săptămâna viitoare, cel puțin așa cum arată datele, până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade”, a explicat Elena Mateescu.

Din păcate vestea nu este defel bună pentru agricultori, care deja se plâng de secetă în multe zone. În ultimele zile, ploile au căzut în cantități foarte mari, de 40-50 litri pe metru pătrat, însă au fost de scurtă durată. Așadar, ”diagnosticul” meteorologilor este cel de secetă pedologică extremă.

”La acest moment vorbim de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară, în special în Moldova, Dobrogea, Muntenia și în cea mai mare parte a Olteniei. Seceta se va intensifica pentru că pragul critic pentru agricultură îl reprezintă pragul pentru arșiță de 32 de grade, explica Elena Mateescu.

Deși poate să pară o previziune apocaliptică, oamenii de știință au avertizat că în cel mult 100 de ani Oltenia se va transforma în deșert, dacă omenirea nu va face nimic pentru a combate efectele nocive ale poluării. ”Fenomenul schimbărilor climatice este un fenomen care nu mai poate fi ignorat, nu mai poate fi contestat și deșertificarea, tema din acest an de ziua internațională a mediului este o consecință a schimbărilor climatice”, explica Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Please follow and like us:
Pin Share