România se sufocă, ANM a emis cod portocaliu de caniculă. Unde revin furtunile

România se sufocă, ANM a emis cod portocaliu de caniculă. Unde revin furtunile

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări cod portocaliu și cod galben de caniculă. Însă, nu scăpăm nici de furtuni, o altă avertizare de instabilitate atmosferică fiind valabilă pe parcursul acestei zile în mare parte din țară.

Cod portocaliu de caniculă emis de ANM. Zonele afectate

Vremea este atipică în România, în luna iunie, fiind înregistrate temperaturi mult mai ridicate decât cele normale pentru perioada în care ne aflăm. În plus, furtunile și ploile torențiale continuă să-și facă apariția.

Marți, 11 iunie, meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă, valabil din această dimineață de la ora 10:00, până miercuri, 12 iunie, ora 10:00. Vizate sunt mare parte din Muntenia, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei.

„Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Totodată, pe alocuri noaptea va fi tropicală. Temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade”, a transmis ANM privind codul portocaliu de caniculă.

ANM, cod portocaliu și galben de caniculă. Foto meteoromania.ro

De asemenea, în intervalul 11 iunie, ora 10:00 – 12 iunie, ora 10:00, centrul Moldovei, nordul Olteniei, dar și litoralul se află sub cod galben de caniculă. Potrivit specialiștilor, temperaturile vor fi în general între 30 și 34 de grade.

În anumite zone ale țării, situația nu se va schimba prea mult nici pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, de mâine de la ora 10:00 intră în vigoare un alt cod galben de temperaturi ridicate, care va fi valabil până la ora 21:00.

ANM, cod galben de caniculă. Foto meteoromania.ro

„În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 30 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități”, adaugă ANM.

Alertă de furtuni în mai mult de jumătate de țară

De altfel, meteorologii au emis o atenționare cod galben de furtuni, pentru intervalul 11 iunie, ora 12 – 11 iunie, ora 23. Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și mare parte din zona montană se află sub această alertă.

Vor fi ploi torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. „În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, spune ANM.

Hartă ANM, Cod galben instabilitate atmosferică. Foto meteoromânia.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *