Românii ar putea plăti o nouă taxă. Ce este contribuția CfD și ce vrea să facă Guvernul României cu banii obținuți

Românii ar putea plăti o nouă taxă. Ce este contribuția CfD și ce vrea să facă Guvernul României cu banii obținuți

Așadar, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei anunță că a fost elaborată legislația secundară aferentă contribuției CfD, o taxă care va fi plătită de consumatorii de energie electrică din România. Banii încasați de la consumatori vor fi redirecționați spre modernizarea sistemelor de producție a energiei electrice verzi, printre altele.

Ce este contribuția CfD și ce vrea să facă Guvernul României cu banii obținuți

Conform Economica.net, actul normativ specifică faptul că ”pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă, pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară/trimestrială, de către Contrapartea CfD, a contribuţiei CfD, de la toţi furnizorii consumatorilor finali de energie electrică din România”.

CfD, sau ”contractul pentru diferență” a fost pus în dezbatere publică de ANRE la finalul lunii trecute. Ulterior, spre finele anului 2024 vor fi organizate două licitații, pentru 1.000 MW în subdomeniul energetic eolian și 1.000 în cel fotovoltaic, care vor primi sprijin prin mecanismul contractului pentru diferență.

Prin această schemă, statul român vrea să instaleze 5.000 MW noi în regenerabile, iar schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani. Așadar, în această perioadă de timp, investitorii care vin cu proiecte noi vor avea o garanție că pot obține un preț fix din partea statului. Ce este, însă, Contracul pentru diferență?

Potrivit legii, CfD-ul este un acord între un investitor și un broker CfD pentru tranzacționarea la diferență de valoare a unui produs financiar, cum ar fi titluri de valoare sau derivate, între momentul deschiderii și închiderii contractului. Specialiștii vorbesc, de fapt, despre o strategie de tranzacționare avansată utilizată de comercianții cu experiență.

Românii ar putea ajunge să plătească o nouă taxă la energie

Conform sursei citate, în urmă cu 10 ani China a încercat acest procedeu cu România în domeniul nuclear. Oficialii de la Beijing ar fi dorit să construiască cu propria tehnologie reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Pentru că și-au dat seama că vor ieși în pierdere, specialiștii din China au dorit să încheie un CfD, pentru ca diferența necesară investiției să fie plătită de statul român, pe o perioadă lungă de timp.

La rândul său, statul român ar apela la cetățeni, care ar plăti toți această taxă pentru a suporta cheltuielile necesare investiției. Țara noastră a primit acum acceptul Comisiei Europene pentru a finanța, în primă fază, CfD-ul din bani europeni, fiind vorba de 3 miliarde de euro din fonduri nerambursabile.

Cu toate acestea, autoritățile de la București nu știu dacă banii vor fi suficienți, astfel că diferența ar putea fi plătită de consumatori. “Contravaloarea Contribuţiei CfD este suma exprimată în lei, plătită de către consumatorii de energie electrică din România, este colectată de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România, respectiv de producătorii de energie electrică care alimentează locuri proprii de consum şi/sau furnizează energie electrică consumatorilor racordaţi la barele centralelor.

Această contravaloare este virată în fondul de lichiditate CfD, în conformitate cu prevederilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se arată în proiectul ANRE.

Please follow and like us:
Pin Share