Salariile uriașe pe care le primesc europarlamentarii. La acestea se mai adaugă multe gratuități și beneficii. 350 de euro e doar diurna zilnică

Salariile uriașe pe care le primesc europarlamentarii. La acestea se mai adaugă multe gratuități și beneficii. 350 de euro e doar diurna zilnică

Un număr de 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi în Parlamentul European pe care le are România. Au și motive. Un europarlamentar câștigă 7.853 de euro, la care se adaugă tot felul de gratuități, diurne, beneficii și o pensie mare la finalul activității.

 

Ce salariu încasează un europarlamentar și ce beneficii mai primește

 

La salariul de peste 7.800 de euro lunar, europarlamentarul mai primește aproape 5.000 de euro pentru a-și închiria birouri în țară și pentru a-și cumpăra calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. El nu trebuie să justifice fiecare sumă cheltuită, dar ocazional se fac controale, iar cei care chiulesc de la ședințele plenare pierd jumătate din bani, informează Știrile Pro TV.

Europarlamentarii mai primesc încă 350 de euro pentru cazare, masă ori transport. Ca să încaseze acești bani, e nevoie ca aparatul de vot să le înregistreze opțiunile pentru cel puțin jumătate dintre proiectele de pe ordinea de zi. Practic, ei trebuie să demonstreze astfel că n-au chiulit.

Eurodeputații mai primesc banii înapoi pe bilete de avion pentru ședințele de la Bruxelles sau Strasbourg, pe bilete de tren și benzina consumată dacă vin cu mașina. Totodată, ei pot cere trei sferturi din sumele cheltuite pe vizitele la medic.

 

Europarlamentarii încasează bani mulți și după ce-și termină mandatele

 

Când își termină mandatele, europarlamentarii mai primesc o indemnizație tranzitorie până își găsesc alt job, mai informează Știrile ProTV. Iar dacă la noul serviciu încasează un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7.853 de euro.

După ce împlinesc 63 de ani, europarlamentarii cu mandate întregi pot cere să iasă la pensie și vor primi circa 5.497 de euro. Această sumă poate fi cumulată cu alte pensii.