Se intensifică atacurile ucrainene asupra teritoriile rusești. 14% din capacitatea de rafinare a petrolului, compromisă

Se intensifică atacurile ucrainene asupra teritoriile rusești. 14% din capacitatea de rafinare a petrolului, compromisă

Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor petroliere rusești din 2024 au redus cu 14% capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului, conform unui raport al Departamentului de Apărare al SUA. Aceste lovituri au dus la o creștere a prețului petrolului cu 20%-30% și au obligat Rusia să oprească exporturile pentru a îndeplini cererea internă, potrivit bloomberg.com.

Cu toate acestea, loviturile nu au provocat decât o „întrerupere neînsemnată” a furnizării de energie electrică pentru civilii și militarii ruși. Raportul explică acest fapt prin capacitatea mare a Rusiei de generare a energiei, care a permis menținerea unei aprovizionări stabile cu energie electrică.

Teritoriul rus, atacat în repetate rânduri

Rusia a anunțat o intensificare a atacurilor ucrainene pe teritoriul său după deschiderea unui nou front în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Președintele Vladimir Putin susține că Rusia încearcă să creeze o zonă tampon în regiune pentru a se apăra de astfel de atacuri, despre care Moscova susține că riscă să declanșeze un război mai amplu între Rusia și Occident dacă Ucraina utilizează arme occidentale. Forțele ruse au cucerit satul Starîția din regiunea Harkov și au învins unitățile ucrainene de-a lungul acestui front, inclusiv în regiunea Sumî, a precizat Rusia.

Atacuri asupra instalațiilor militare și rafinăriilor

Recent, ucrainenii au atacat cu peste 100 de drone instalații militare și baze navale din Crimeea. De asemenea, un alt atac major a vizat o rafinărie din sudul Rusiei, ceea ce a dus la o puternică pană de curent în zonă. Ministerul rus al Apărării a transmis că 102 drone aeriene și 6 navale au fost interceptate și distruse. Acesta ar fi cel mai puternic atac cu drone al forțelor Kievului de la momentul în care Rusia a declanșat invazia, scrie Kyiv Independent.

Peste 100 de drone au lovit baze navale, rafinării și instalații militare ruse. Atacul a afectat și o centrală electrică de lângă Sevastopol, ceea ce a dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică. În portul din Novorossiysk, Moscova și-a adus flota de la Marea Neagră după o serie de lovituri devastatoare ucrainene, inclusiv un atac cu rachete asupra sediului din Sevastopol din 22 septembrie 2023. Sursa a confirmat și atacul cu dronă asupra rafinăriei de petrol din orașul rus Tuapse, situat pe coasta Rusiei Mării Negre.

Într-un atac din martie, Kremlinul a pretins că a doborât 65 de drone. O sursă din cadrul serviciilor de informații militare a confirmat pentru Kyiv Independent că agenția a efectuat cu succes un atac cu drone împotriva unei baze petroliere din regiunea Rostov din Rusia, în 15 mai. A doua zi, dronele au lovit unitățile de producție ale companiei ruse de producție de arme de stat „Basalt” din orașul Tula, a declarat sursa pentru Kyiv Independent.