Şedinţă CSAT pe 20 iunie, convocată de Klaus Iohannis. Acordarea sistemului Patriot către Ucraina, printre subiecte

Şedinţă CSAT pe 20 iunie, convocată de Klaus Iohannis. Acordarea sistemului Patriot către Ucraina, printre subiecte

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, 11 iunie, că va convoca joia viitoare, 20 iunie, o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia va fi discutat şi subiectul privind acordarea sau nu a sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, relatează News.ro.

Întrebat când va fi convocată şedinţa CSAT cu privire la cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot şi dacă acest subiect mai e de actualitate, şeful statului a spus că va convoca CSAT joia viitoare, pe 20 iunie.

„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, marţi la Riga, după Summitul B9.

Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.

Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.