Tatuajele pot crește riscul de cancer cu 20%. Ce s-a descoperit într-un studiu

Tatuajele pot crește riscul de cancer cu 20%. Ce s-a descoperit într-un studiu

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia, au realizat un studiu prin care au observat că persoanele care au tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta un tip de cancer care afectează celulele albe din sange, în comparație cu persoanele care nu au tatuaje.

 

Tatuajele sunt asociate cu limfomul

 

Potrivit studiului realizat de cercetătorii din Suedia, cerneala din tatuaj ar putea conține chimicale cancerigene. În momentul în care este injectată în piele, cerneala este percepută de corpul uman ca fiind ceva străin, iar sistemul imunitar este activat și provoacă o inflamație grad scăzut în organism. Această inflamație poate declanșa cancerul.

 

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, 46% dintre americanii cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, au cel puțin un tatuaj. 22% din persoanele din toate grupele de vârstă menționate mai sus, au mai mult de un tatuaj. 15% dintre americanii care încă nu au tatuaje, au declarat că și-ar dori să își facă unul.

 

Cum s-a desfășurat studiul

 

Cercetătorii au identificat persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, diagnosticate cu limfom, folosind datele din registrele populației. Aceștia le-au comparat apoi cu un grup de control, format din persoane de aceeași vârstă și sex, dar fără diagnostic de limfom. Participanții au trebuit să completeze  un chestionar privind stilul lor de viață, inclusiv dacă aveau sau nu tatuaje.

 

Aproximativ 1.400 de persoane diagnosticate cu limfom au răspuns la chestionar, dar și cei din grupul de control, alcătuit din 4.193 de persoane. S-a constatat că în grupul de persoane cu limfom, 21% (289 de persoane) erau tatuate, în comparație cu 18% (735 de persoane) în grupul de control.

„După luarea în considerare a altor factori relevanți, cum ar fi fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom era cu 21% mai mare în rândul celor care erau tatuați”, a declarat Christel Nielsen, cercetătorul de la Universitatea Lund, conducătorul studiului, în cadrul sciencedirect.com.

Please follow and like us:
Pin Share