Boardul editorial al The Guardian a transmis luni, 9 decembrie, că România a procedat corect în ceea ce privește anularea alegerilor prezidențiale și că această decizie fără precedent a CCR ”marchează un moment de referință pe scena tot mai agitată a politicii din Europa de Est”.
”România a procedat corect”
Jurnaliștii publicației britanice au afirmat că 2024 a fost cel mai mare an electoral din istorie, marcat de alegeri în 72 de țări care au afectat 3,7 miliarde de oameni.
”Din păcate, în România, acest an va fi amintit drept un an în care democrația a fost deturnată, nu sărbătorită”, au subliniat aceștia într-un editorial despre situația politică din țara noastră și Europa de Est.
În opinia lor, ”România a procedat corect” în privința anulării alegerilor, iar mișcarea CCR despre care spun că este una fără precedent reprezintă un ”semnal de alarmă pentru toate statele democratice”.
”Mişcarea fără precedent a Curții Constituționale a țării de săptămâna trecută de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de interferență rusă, reprezintă un moment important în arena tot mai atacată a politicii din Europa de Est.
Decizia a urmat unei ascensiuni surprinzătoare a unui admirator de extremă dreapta al lui Vladimir Putin, care se afla pe locul întâi în sondaje, deși până în ajunul alegerilor avea un procentaj scăzut”, precizează The Guardian.
Publicația a menționat și documentele desecretizate din ședința CSAT potrivit cărora Călin Georgescu a beneficiat de un vot manipulat prin diverse metode ilicite, inclusiv atacuri cibernetice și o campanie pe TikTok finanțată de Rusia.
”Ascensiunea lui Călin Georgescu, el mai șocant exemplu al utilizării rețelelor sociale”
Mai mult, jurnaliștii britanici nu au trecut cu vederea și faptul că experții au descoperit că aproximativ 25.000 de conturi pro- Călin Georgescu pe TikTok au devenit active cu doar două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
”După rapoartele de informații din România, Comisia Europeană a ordonat TikTok să păstreze toate datele care ar putea indica încercări ascunse și monetizate de manipulare a proceselor electorale, inclusiv în perioada premergătoare alegerilor din Germania de anul viitor.
Luna trecută, o analiză a serviciilor de informații germane a avertizat despre posibile încercări ruse de a influența alegerile, ale căror rezultate vor avea un impact crucial asupra politicii occidentale față de Ucraina”, se arată în editorialul The Guardian.
Publicația atrage atenția că pentru toate statele democratice acțiunea fermă în acest domeniu ”trebuie să devină o prioritate urgentă”.
Jurnaliștii britanici sunt de părere că ascensiunea improbabilă a lui Călin Georgescu cu ajutorul TikTok este ”doar cel mai șocant exemplu al utilizării rețelelor sociale și platformelor de mesagerie pentru a ocoli sursele de informații tradiționale”.
Totodată, ei atrag atenția că Rusia și partidele de extremă dreapta din întreaga Europă folosesc astfel de mijloace pentru a genera o realitate politică alternativă bazată pe dezinformare virală și distorsiune.