Istoricul și diplomatul Theodor Paleologu a declarat că, pentru România, miza alegerilor prezidențiale din Republica Moldova „este una mare”, mai ales în contextul actual. Acesta a subliniat că moldovenii sunt în fața unui „pericol iminent” – „o amenințare existențială din partea unei Rusii violente”. Paleologu și-a manifestat speranța că aceștia înțeleg situația în care se află și vor vota „semnificativ” pentru Maia Sandu.
Theodor Paleologu, explicații despre alegerile prezidențiale din R. Moldova
„Mai cu seamă în contextul de acum, miza pentru România este una mare. Pentru că au mai fost situații în care partida rusofilă a câștigat. Dealtfel este evident – Republica Moldova este o țară foarte divizată și o țară în care cei care par a fi prieteni nu sunt prieteni. Există o mare doză de iporizie în rândul clasei politice din Republica Moldova.
Însă în momentul de față este extraordinar de important ce se întâmplă. Și de aceea sper ca cetățenii din Republica Moldova să înțeleagă natura pericolului, să înțeleagă din ce s-a întâmplat în ultimii ani. Acum nu mai poți vota ca în 2008 sau 2004. E vorba de un pericol iminent. De o amenințare existențială din partea unei Rusii violente, care a pornit un război și care amenință pacea lumii și oricum amenință această zonă a Europei”, a declarat profesorul, pentru Digi24.
Comparația făcută de Paleologu, în contextul prezidențialelor din Moldova
Întrebat cum o vede pe Maia Sandu, candidata proeuropeană care-și dorește un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, Theodor Paleologu a răspuns: „România pot să spun că are doi președinți. Și președintele de care putem fi mândri este Maia Sandu, nu Klaus Iohannis. Măcar a fost Maia Sandu să ne reprezinte și pe noi, pentru că președintele Iohannis nu prea a reușit. Am o părere excelentă despre Maia Sandu. Este o surpriză pentru că, așa cum spuneam, clasa politică din Republica Moldova este mocirloasă. Seamă cu cea de la noi – la urma urmei sunt români și ei – dar mai sunt și aceste influențe dinspre Rusia, extrem de toxice, există și un element de mafie, încă mai prezent în politica românească. Legătura dintre clasa politică și lumea interlopă este mai strânsă în Republica Moldova. Și cum e posibil ca din asemenea mocirlă să fi răsărit un asemenea nufăr”.